04 september 2010

SIMAVI :: PERSBERICHT

Estafette voor wereldmoeders toert door Nederland aan vooravond MDG +10 top. Van 4 t/m 17 september 2010 toert de estafette voor wereldmoeders met bekende en onbekende Nederlanders in oude Volkswagen busjes kriskras door Nederland.

Simavi moeders | Wereldmoeders
Het doel van de estafette voor wereldmoeders, een initiatief van gezondheidsorganisatie Simavi, is om zoveel mogelijk Nederlanders een petitie te laten ondertekenen die er bij de minister van Buitenlandse Zaken op aandringt het onderwerp moedersterfte hoog op de internationale politieke agenda te plaatsen én niet op dit thema te bezuinigen.

Van 20 t/m 22 september komen regeringsleiders bijeen in New York om de voortgang van de millenniumdoelen te bespreken. Millenniumdoel 5 (moedersterfte) loopt het verste achter.

Meer dan een half miljoen vrouwen sterven onnodig in het kraambed


 Dit jaar is het 10 jaar geleden dat de wereldleiders hebben beloofd ziekte, honger en armoede voor 2015 ver terug te brengen. Met sommige van de Millenniumdoelen gaat het goed, andere blijven ver achter. Nog steeds sterven jaarlijks ruim 536.000 vrouwen onnodig tijdens zwangerschap of bevalling omdat zorg tekortschiet. Millenniumdoel 5 is daarmee de hekkensluiter van de Millenniumdoelen. Verandering is mogelijk door te investeren in seksuele voorlichting aan jongeren, voorbehoedsmiddelen voor vrouwen die niet zwanger willen worden, scholing van (traditionele) vroedvrouwen, betere bereikbaarheid en betaalbaarheid van ziekenhuizen voor de armsten, medicatie om bijvoorbeeld bloedingen te stelpen en veilige zwangerschapsafbrekingen indien de zwangerschap ongewenst is.

Picknicken in het geboortebos


De estafette voor wereldmoeders doet in september 15 Millenniumgemeenten aan. In al deze gemeenten vragen burgemeesters en wethouders op een ludieke manier aandacht voor het probleem moedersterfte. Zo veranderen de buiken van een recordaantal zwangere vrouwen in kunst, picknickt een burgemeester met zwangere vrouwen in het zogenaamde geboortebos en rennen bekende Nederlanders mee in een buggy-race. De estafette kan worden gevolgd via Twitter, Youtube en Flickr.

De estafette voor wereldmoeders start op 4 september in Breda en gaat dan door naar de andere Millennium Gemeenten zoals Arnhem, Haarlem, Wassenaar, Meppel, Groningen, Tytsjerksteradiel, Wageningen, Zaanstad, Heerhugowaard, Nieuwegein, Zwolle, Oss en Den Haag. De estafette is een initiatief van Simavi in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, VNG International (Millennium Gemeenten), esta, MYBODY, Belvilla vakantiehuizen en WellWater.

(Bron: persbericht Simavi 1 juli 2010)

1 opmerking:

  1. Bolle buiken op de foto: http://www.bndestem.nl/regio/breda/7238651/Ik-weet-hoe-het-gaat-als-het-kantje-boord-is.ece

    BeantwoordenVerwijderen