16 oktober 2017

Webshop Baby-Dump op zondag dicht

Na de overname van Baby-Dump door de FTH-Groep (o.a. Babypark) is de webshop van Baby-Dump, net als die van Babypark, vanaf nu ook op zondag gesloten.

Webshop Baby-Dump op zondag gesloten
Baby-Dump heeft naast een webshop 14 grote babywinkels in Nederland en 2 in België

Nadat ik twee weken geleden op mijn blog de bekendmaking van de overname had geplaatst kreeg ik regelmatig de opmerking: zou de webshop van Baby-Dump dan ook op zondag dicht zijn? Zoals ik de grondlegger en familie Timmer van Babypark goed ken is het antwoord natuurlijk ja!

De melding bij bezoek op beide webshops op zondag luidt (zie afbeeldingen): "Beste bezoeker, Op zondag zijn wij altijd gesloten. Wij beschouwen de zondag vanuit onze christelijke geloofsovertuiging als rustdag waarop wij geen commerciële activiteiten doen. Om die reden is het op zondag niet mogelijk om een bestelling te plaatsen. Graag zien wij u op andere dagen van de week terug".

Babypark zondag gesloten


De webshop van Babypark en gelieerde webshops zijn altijd al gesloten geweest op zondag. Hier is door consumenten, professionals, in de media en zelfs in marketingboeken en online platforms al jarenlang veel aandacht aan besteed. De meningen zijn verdeeld en soms erg uitgesproken. Iedereen weet immers dat zondag in e-commerce erg belangrijk is voor online oriëntatie en aankopen. Dat je dan dicht bent (lees: niet kan bestellen) zou onlogisch zijn en veel omzet kosten. Maar het is een keuze net als het wel of niet deelnemen aan bijvoorbeeld koopzondagen. Overigens is de sluiting van de webshop op zondag niet uniek. Er zijn meer ondernemers die dit vanuit geloofsovertuiging doen.

Na overname Baby-Dump ook op zondag dicht


Na de overname door Babypark (FTH-Groep), één van de grootste babyspeciaalzaken van Nederland, is de zondagssluiting van Baby-Dump meteen ook een feit. De mededeling op de website is op zondag dan ook dezelfde als die op de website van Babypark.

Webshop Babypark op zondag gesloten
Babypark heeft naast een webshop 9 mega stores in Nederland

Beurzen


Niet alleen beide websites en de winkels zijn op zondag gesloten maar alle jaren dat ik beurzen heb bezocht waar Babypark hun winkels promoten en de vakbeurzen waar zij aanwezig zijn met de merken die Babypark produceert (in onder andere (baby)meubelen en kinderwagens, zoals Kidsmill en Dubatti kinderwagens), zijn zij ook op de zondag gesloten.

Op de jaarlijkse Negenmaandenbeurs in de RAI Amsterdam bijvoorbeeld, nemen Babypark en Babydump een behoorlijk deel van de beurshal in beslag. Babypark was op de zondag altijd al gesloten maar wat nu als beide winkelformules op zondag dicht zijn? Blijft de beurs dan interessant genoeg voor de bezoekers? Accepteert de beursorganisatie dat ook? Of gaan ze het anders aanpakken? Kijken kan overigens wel, maar er is niemand aanwezig om je van verdere informatie te voorzien of een order aan te nemen.

"Op zondag zijn wij altijd gesloten"

- Babypark, Baby-Dump

Overtuiging zondagssluiting


Op zondag zijn wij altijd gesloten! De keuze voor sluiting is helder en wordt duidelijk op de webshop gecommuniceerd. Uit christelijke geloofsovertuiging, daar kan geen misverstand over bestaan. Consequent, altijd en overal is mijn ervaring in de afgelopen 25 jaar geweest. Offline en online. In marketingtermen zou je kunnen zeggen "een heldere propositie" en dan maakt het aantal dagen in de week dat je open bent eigenlijk niet meer uit. Er zijn genoeg retailers die op voor mij onbegrijpelijke tijden open of gesloten zijn waarbij überhaupt geen duidelijke propositie is.

Wellicht is de FTH-Groep zijn tijd ver vooruit, of niet? Met de komst van het "internet of things" bestaan de eerste onbemande winkels in de wereld gewoon al. Volledig automatisch afrekenen, virtuele showrooms en chatbots die je vragen beantwoorden zijn niet meer de "ver van je bed show". Techniek neemt de functie van mensen steeds vaker over. Techniek kan de webshop draaien en steeds vaker ook hele winkels. De daadwerkelijke fulfilment kan prima op andere dagen van de week of aan gespecialiseerde bedrijven uitbesteed worden. Dus je zou denken, dan kan je webshop of winkel toch op zondag open? De vraag is niet: hoe staat techniek in relatie tot geloofsovertuiging want dat is duidelijk: geen commerciële activiteiten op zondag. En dus waarschijnlijk ook niet het initiëren ervan. Ik denk dan ook dat de FTH-Groep zich 100% inspant op de 6 andere dagen van de week om de voorsprong met een duidelijke missie en visie te vergroten.

Ik heb er in ieder geval bewondering voor dat deze keuze is gemaakt, ben nieuwsgierig naar de samenvoeging van deze 2 totaal verschillende bedrijfsculturen en hoe de FTH-Groep de technologische ontwikkelingen toepast in de toekomst. De openingstijden zijn in ieder geval duidelijk.

10 opmerkingen:

  1. Gelukkig is onze kleine inmiddels 'te oud' voor Babydump. Wij zouden wel naar een andere webshop gaan;eentje, die wel overeenkomt met onze principes (en waar onze duizenden euro's wel welkom zijn)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan mij dit nog herinneren dat babypark dicht was online. Babydump was dan de perfecte webshop die wel ‘gewoon’ bereikbaar was.
    Het geeft mij toch een onaangenaam gevoel. Ik voel mij toch beperkt in mijn online aankopen hierdoor. Ik Google namelijk een product en kom dan uit op een webshop die dicht is. Ik begrijp echt niet waarom je een webshop op zondag dicht zou doen. Er gebeurd toch niets? Je zet toch niemand aan het werk? Ze zijn vrij om de bestelling te behandelen wanneer ze willen. Maar dit is een beetje een ‘verbod’ op het doorkijken van een flyer van baby producten op een zondag...
    nee. Dit vind ik niet correct.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel erg jammer dit. Na 2 jaar terug de 9maanden-beurs op zondag bezocht te hebben en enorm te zijn afgeknapt op de grote lege hoek van BabyPark met de regilieuze meldingen had ik besloten om hen nooit mijn klandizie te gunnen. Bij Baby-Dump heb ik daarentegen heel veel gekocht, maar nu ze van dezelfde eigenaar zijn ga ik voor mijn toekomstige baby-aankopen naar een andere winkel. Eentje waarvan de eigenaren hun geloof in de privésfeer houden en meer past in dit seculiere land.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind dat er niets mis is met zondagssluiting van je fysieke en online winkel. Het getuigt van standvastigheid en van een moment van bezinning in deze hectische 24/7 tijden. Hulde aan degenen die hun medewerkers en zichzelf een dag per week rust geven. Een online winkel vergt op een gegeven moment ook op zondag aandacht, bijvoorbeeld bij computer- of systeemstoringen.
    Die 24 uur per week dat een webshop gesloten is, zou je als consument in de andere 168 uur van de week toch wel kunnen overbruggen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik sta niet achter deze vorm van geloofsovertuiging en zal daarom ook niks meer kopen voor onze vestigingen. We leven in 2018 en niet meer in 1925.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Van een winkel die als een van de eerste gratis bezorging op zondag aanbood naar dicht op zondag! Je kan zelfs niet even fatsoenlijk wat opzoeken op hun site, prijzen niet zichtbaar. Laat ze hun geloofsovertuiging lekker voor zichzelf houden en niet iedereen iets willen opdringen. De oplossing is voor mij heel simpel, babypark heb ik al jaren heerlijk links kunnen laten liggen en daar komt babydump bij. En wat zonde, wat hebben we daar afgelopen jaren een geld naar toe gedragen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Christelijke sites dicht op zondag, Joodse op zaterdag, Islamitische sites op vrijdag en 5 keer per dag tijdens het gebed?
    Iedereen heeft alle recht op zijn eigen overtuigingen, maar gun dat dan ook aan de ander. Mijn rotsvaste geloof in koopzondag komt met deze toch wat vreemd aandoende websitesluiting erg onder druk te staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. wat doen jullie moeilijk? Koop dan gewoon niet en respecteer de duidelijke visie van deze onderneming. Of koop gewoon op de andere 6 dagen....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Iedereen zou wat mij betreft het geloof mogen aanhangen die hij of zij wil, maar val daar niet een ander mee lastig. Wannneer jij als niet (streng)gelovige consument op zondag via Google naar babyspullen zoekt moet je niet op de babydump terecht kunnen komen. Dus prima dat ze de winkel willen sluiten, maar verleid dan niet de mensen eerst naar je winkel en vervolgens geef je ze de melding dat je op zondag niet kunt winkelen. Ik vind dat egoïstisch. Je houdt dus geen rekening met de klant alleen met jezelf en het geloof. Loop op koopzondagen door de winkelstraat, 30 tot 40% hangt wel een geloof aan en winkelt wel gewoon. Alleen de extreem gelovigen houden zich aan deze oude traditie vast. Alles wat extreem is gaat te ver.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een hoop geklaag. Volgens mij zijn de mensen die op zondag niet kunnen shoppen en dat zo erg vinden, een beetje koopziek. En toch hadden ze vorig jaar een omzet van ca 195 miljoen, waarvan de babywinkels bijna de helft van de omzet genereerden...lol

    BeantwoordenVerwijderen