14 oktober 2019

Amsterdam Baby Week

PERSBERICHT - De RAI Amsterdam lanceert de ‘Amsterdam Baby Week'. De bevolkingsontwikkeling brengt 500 ‘babyprofessionals’ en babymarkt bij elkaar.

Amsterdam Baby Week

Met Amsterdam Baby Week speelt RAI Amsterdam in op de behoefte vanuit de babybranche. Naast de Negenmaandenbeurs voor consumenten geeft Amsterdam Baby Week de babyprofessional ook een ontmoetingsplek.

Doel hiervan is één vast moment in het jaar te creëren waarbij consumenten, bedrijven en de politiek elkaar ontmoeten én in gesprek gaan over onderwerpen als kinderwens, dalende geboortecijfers en risicofactoren voor een goede start van de baby en gezin. Amsterdam Baby Week vindt plaats in de week van de Negenmaandenbeurs van maandag 24 februari tot en met zondag 1 maart 2020 in RAI Amsterdam.

Hoogleraar Verloskunde Eva Pajkrt


Voor de eerste editie van Amsterdam Baby Week staan diverse b2b activiteiten op het programma zoals de geboortezorg Vakdag voor verloskundigen en kraamverzorgenden georganiseerd door Vakblad Nataal. Na een inhoudelijk programma krijgen de babyprofessionals de mogelijkheid om 200 exposanten met nieuwe producten en diensten in de babymarkt te ontmoeten op de Negenmaandenbeurs. Ook vindt er een symposium voor echoscopisten plaats met hoogleraar Verloskunde Eva Pajkrt van Amsterdam UMC en een symposium over het belang van cliëntenparticipatie/moederraden waar de VSV's (Verloskundig SamenwerkingsVerband) verplicht toe zijn.

Baby-debat


In 2018 zijn er 30.000 minder baby’s geboren dan 20 jaar geleden. Professor Jan Latten sluit niet uit dat kinderen krijgen verder onder druk komt: “De bevolking van Nederland zal spoedig krimpen gezien de jaarlijkse geboortecijfers. Het gemiddeld aantal kinderen per koppel is al decennia minder dan twee en inmiddels gezakt naar 1,6. Het gemiddeld kindertal zou nog verder kunnen zakken als koppels hun kinderwens uitstellen of kiezen voor minder uit onzekerheid over de toekomst of om de planeet niet verder te belasten.

Iedereen beseft dat zo’n ontwikkeling bestaande zorgen, zoals een tekort aan mantelzorgers en opvolgers op de arbeidsmarkt, extra zou versterkend, nog los van persoonlijke teleurstellingen in het leven. Het wordt dan ook tijd voor een heus ‘baby-debat’ over de achterliggende redenen voor het dalend kindertal en in hoeverre die daling de toekomstige kwaliteit van leven voor nieuwe generaties kan vertroebelen.”

Lees ook: Prenatal overgenomen door Mutaris

B2H: bundelen van kennis en kunde


Komend jaar vindt de 35e editie van de Negenmaandenbeurs plaats, hét grootste consumentenevenement van Nederland op het gebied van zwangerschap en baby’s. Dit event trekt jaarlijks 50.000 bezoekers. Event Director Daniëlle Meester licht toe: “De Negenmaandenbeurs is al jaren the place to be voor zwangeren en kersverse ouders. Met Amsterdam Baby Week willen we een breder inhoudelijk platform bieden, waar ook beleidsmatige en b2b initiatieven een plek krijgen”.

Meester vervolgt trots; “Amsterdam Baby Week vindt bewust plaats in dezelfde week als de Negenmaandenbeurs. Publieksevenementen en zakelijke evenementen hebben steeds vaker raakvlakken. Ik geloof sterk in de combinatie van b2b en b2c evenementen en de verschuiving naar een b2h (business to human) concept. Mijn ambitie is dat Amsterdam Baby Week over vijf jaar onlosmakelijk verbonden is aan de babybranche, de RAI en de stad Amsterdam.”

In de komende maanden komt meer informatie beschikbaar over de verschillende activiteiten en nieuwe initiatieven tijdens Amsterdam Baby Week 2020.

Bedrijven die ook een passende (b2b) activiteit, seminar of dialoog hebben om tijdens Amsterdam Baby Week te organiseren of graag van gedachten willen wisselen over specifieke initiatieven, kunnen zich melden bij Daniëlle Meester via d.meester@rai.nl  of 020 5492224.

Amsterdam, 25 februari 2020 Aanvulling persbericht:
Volop innovatie tijdens Amsterdam Baby Week. Van kunstbaarmoeder tot slimme borstkolven.

De 350 zorgprofessionals van Amsterdam Baby Week hebben woensdag 26 februari een bijzondere primeur:  dé 3D artist impression van de 'kunstbaarmoeder' . Het is voor het eerst dat deze bijzondere innovatie, die extreem prematuren grotere overlevingskansen biedt, aan zorgprofessionals wordt getoond. Naast de kunstbaarmoeder worden nog tal van andere innovaties op het gebied van zwangerschap en geboorte getoond.         

Amsterdam Baby Week, die plaatsvindt van 24 februari tot en met 1 maart, is een nieuw kennisplatform van en voor de babybranche waar consumenten, bedrijven en de politiek elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek kunnen gaan. Naast de Geboortezorg Vakdag (26 februari) maakt vanaf dit jaar ook de Negenmaandenbeurs (26 februari tot en met 1 maart) onderdeel uit van deze week.

Minder babysterfte dankzij kunstbaarmoeder


Met de kunstbaarmoeder krijgen extreem vroeggeboren baby’s een grotere overlevingskans. Prof. dr. Guid Oei van het Máxima Medisch Centrum werkt samen met 30 wetenschappers – artsen, ingenieurs en industrieel ontwerpers – van de Technische Universiteit Eindhoven en het Máxima Medisch Centrum aan de ontwikkeling van de kunstmatige baarmoeder. Hij verwacht de eerste extreem vroeggeboren baby in 2024 in een kunstmatige baarmoeder te kunnen behandelen. Oei is op de vakdag aanwezig om het project persoonlijk toe te lichten. Hij vertelt: “Elke dag die je wint met een verblijf in de baarmoeder, is meegenomen. Een alternatieve – kunstmatige – baarmoeder is dan een mogelijke oplossing.

Niet alleen het aantal overlevende kinderen neemt toe, maar ook dat van kinderen dat wordt geboren zonder handicap.” Jaarlijks worden in Nederland circa 1700 baby’s extreem vroeg (tussen 24 en 28 weken) geboren. De helft van deze kinderen sterft. Met het verlengen van de zwangerschap tot 28 weken kan de sterftekans worden gereduceerd tot 15%.

De aanwezigheid van de kunstbaarmoeder wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Gezond Geboren. Met hun campagne Strong Babies vraagt het fonds extra aandacht voor vroeggeboorte en zamelt geld in voor de financiering van medisch wetenschappelijk onderzoek.

Geboortezorg Vakdag voor professionals


Hoe kan prenatale screening nu al helpen bij het voorkomen van een dreigende vroeggeboorte? Op het symposium Foetale Echoscopie gaat prof. Dr. Eva Pajkrt, hoofd Verloskunde bij het Amsterdam UMC, in op nieuwe technieken. Het symposium, georganiseerd door Amsterdam UMC in samenwerking met Stichting Stop te vroeg bevallen, is onderdeel van de Geboortezorg Vakdag.

Tijdens deze dag kunnen geboortezorgprofessionals hun kennis bijspijkeren en met elkaar in gesprek gaan over de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied. Op de Negenmaandenbeurs staan zorgprofessionals zelf in de schijnwerpers en kunnen consumenten met hen speeddaten over allerhande onderwerpen.

Anna Nooshin leidt #DNAdialoog


Onder de noemer #DNAdialoog bespreekt influencer en ondernemer Anna Nooshin op donderdag 27 februari met wetenschappers Marc van Mil, Sam Riedijk én beursbezoekers de voors en tegens van DNA-aanpassing. Hoe we moeten omgaan met deze nieuwe techniek is immers geen vraag die alleen speelt onder artsen, wetenschappers en politici. De DNA-dialoog is een initiatief van Erasmus MC, Rathenau Instituut, NPV – Zorg voor het leven, Erfocentrum en NEMO Kennislink en wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Op vrijdag 28 februari van 11.00 - 18.00 uur gaat het Ministerie van VWS in gesprek met het publiek over de voors en tegens van embryoselectie om het dragen van een erfelijke ziekte te vermijden. Hoe ver willen we gaan om erfelijke ziektes te voorkomen?

Over Amsterdam Baby Week


Amsterdam Baby Week is een nieuw kennisplatform van en voor de babybranche en hét moment in het jaar waarin alles draait om nieuw leven. Alle activiteiten op het gebied van zwangerschap en baby’s – zowel voor vakprofessionals als consumenten  – komen hier samen.

De Geboortezorg Vakdag, die hier onderdeel van is, vindt plaats op woensdag 26 februari 2020 in RAI Amsterdam. De Negenmaandenbeurs, het grootste consumentenevenement in Nederland voor aanstaande en kersverse ouders, vindt plaats van 26 februari t/m 1 maart 2020 in RAI Amsterdam.

Praktische informatie Negenmaandenbeurs 2020


De Negenmaandenbeurs is dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur, op donderdag 27 en vrijdag 28 februari van 11.00 tot 22.00 uur. Tickets zijn t/m dinsdag 25 februari te koop voor € 17,95. Tijdens de beurs betalen consumenten online € 19,50.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten