15 januari 2024

Learnings over Microsoft Cloud Computing

Om de infrastructuur rondom Microsoft Azure goed te kunnen begrijpen ben ik mijn kennis rondom Microsoft aan het opfrissen. Met de komst van AI en de Tsunami aan AI oplossingen leek het mij een goed idee om mijn kennis rondom Microsoft Azure en Microsoft 365 producten een grondige update te geven.

Learnings over Microsoft Cloud Computing

Bekijk de video van Techgirl Anna via: Techgirl Anna vertelt over Cloud Computing

Al werk ik al jaren met diverse cloud oplossingen binnen e-commerce, organisatie en marketing is het op zijn tijd een goed idee om nieuwe kennis op te doen, zeker nu met de snelle doorbraak van AI in de form van GPT's, ChatGPTs en allerlei toepassingen voor beeld, geluid, virtuele realiteit, IoT, enzovoort.

Ook Microsoft (365) maakt een enorme ontwikkeling door binnen de producten met een scala aan oplossingen om de productiviteit van medewerkers te vergroten. Het is een groot voordeel dat nieuwe Microsoft producten met low-code en no-code toepassingen binnen het bereik komen van iedereen om slimme en productieve oplossingen te maken zonder diepgaande kennis van coderen.

Om goede keuzes rondom de infrastructuur van een organisatie te kunnen maken is het van belang om de basiskennis van cloud computing en toepassingsgebieden goed op orde te hebben. 

De inhoud van dit blog, over cloud computing, is gebaseerd op fundamentele kennis die ik heb opgedaan in het trainingsprogramma van Microsoft. Om de verschillende modules goed te begrijpen dwing ik mijzelf, na het succesvol behalen van een module, er een blog over te schrijven. De scope van dit blog is dus basiskennis om cloud computing te begrijpen.

Wat is Cloud Computing?


Simpel gezegd: cloud computing is het leveren van computingservices via internet. Als je deze zin leest valt het meteen op dat de computingservices via internet geleverd worden. Dit is een wezenlijk verschil met computingservices op locatie. Als je kiest voor cloud-computingservices wordt je niet beperkt door de fysieke infrastructuur van bijvoorbeeld een datacentrum op locatie.

Met een cloud oplossing ben je als organisatie veel sneller in staat om je computing vraag op te schalen, of wanneer er minder nodig is, af te schalen. Stel je eens voor dat je bij een snel toenemende vraag eerst je datacentrum moet gaan uitbouwen, nieuwe computers en opslagcapaciteit moet aanschaffen, de veiligheid moet garanderen etc. Dan ben je veel beter af met een cloudoplossing.

Wat biedt een Cloud Platform


De verschillende Cloud Platforms bieden verschillende diensten aan, maar wat ze alle doen is het aanbieden van flexibele computingpower en opslag. Het aanbieden van andere diensten om de gewenste hardware infrastructuur te configureren en jouw software te draaien kan verschillend zijn.

In feite is het niet anders dan je eigen PC. Je kiest een PC met de capaciteit die jij wenst en je kiest software die jij erop wilt draaien. Je kunt je voorstellen dat die configuratie er heel anders uitziet wanneer je bijvoorbeeld games aan het ontwikkelen bent of wanneer je alleen tekst gerelateerde content verwerkt. Zo is het niet anders in een cloud oplossing met dit verschil: je betaalt in de cloud alleen voor de services die je gebruikt.

Je hebt vast ervaring met een eigen installatie op je PC. Op een gegeven moment heb je te weinig  opslagcapaciteit. Je moet regelmatig software-updates doen en je moet je beveiliging op orde hebben. Lukt optimalisatie niet meer dan kan je niet anders dan extra opslagcapaciteit kopen, de computingpower (processor) van je PC upgraden en eventueel nieuwe software(updates) moeten aanschaffen. Het verschil met de cloud is dat je niets aanschaft maar in feite huurt en alleen afrekent wat je daadwerkelijk gebruikt zonder je druk te maken over snelheid, veiligheid en capaciteit.

Een cloudoplossing biedt je een hoge gegarandeerde up-time, up-to-date computingpower en back-ups. Opschalen en nieuwe wensen in je IT-infrastructuur aanbrengen, kun je op een snelle en kosteneffectieve manier realiseren.

Hoe zit het met verantwoordelijkheden


Laat ik er voor het gemak vanuit gaan dat de verantwoordelijkheid voor een goede IT infrastructuur bij de afdeling IT van het bedrijf ligt. Voor het inrichten van een heldere infrastructuur moet je vooraf nadenken en blijven nadenken over verantwoordelijkheden. Het in kaart brengen van verantwoordelijkheden en deze toepassen op je IT-infrastructuur is van het grootste belang en is afhankelijk van organisatiedoelen en wensen.

Stel je hebt een eigen bedrijfscentrum waar jouw servers staan. Dan moet het duidelijk zijn wie of welke afdeling er verantwoordelijk is voor de fysieke ruimte waar deze servers staan. Denk dan bijvoorbeeld aan (brand)veiligheid, verzekering, koeling en het tijdig vervangen en onderhouden van de servers.

Daarnaast moet duidelijk zijn wie verantwoordelijk is voor de software, de software-patches, de infrastructuur en het draaiende houden ervan. Maak een goede inventarisatie van alle verantwoordelijkheden en bepaal de scope. Meestal valt het onder de IT-afdeling van je organisatie maar laat vooral over het totale plaatje, inclusief de fysieke ruimte, geen grijs gebied bestaan over verantwoordelijkheden. Ook niet wanneer je IT (deels) hebt uitbesteed. IT is immers de backbone van je organisatie. Nu kun je ook een model bedenken waarbij je bepaalde verantwoordelijkheden kunt delen. 

Gedeelde verantwoordelijkheid


Wanneer je gebruik gaat maken van een cloudprovider kun je een model inrichten waarbij je verantwoordelijkheden voor je IT-infrastructuur gaat verdelen onder jouw organisatie en die van de cloudprovider. Als je de wensen en doelen van je organisatie in kaart hebt kun je kiezen uit verschillende oplossingen met gedeelde verantwoordelijkheid. 

Gedeelde verantwoordelijkheid laat zich vertalen in Iaas, Paas, en Saas oplossingen. In het onderstaande Microsoft diagram zie je hoe de verantwoordelijkheden met een cloudoplossing verdeeld kunnen worden ten opzichte van een on-premises (eigen bedrijfscentrum op locatie) oplossing.

Verantwoordelijkheidsmodel Microsoft Cloud Computing

Een aantal onderdelen van de infrastructuur kennen vaste verantwoordelijkheden voor de gebruiker van de cloudoplossing van Microsoft en vaste verantwoordelijkheden voor de cloudprovider. De overige onderdelen zijn afhankelijk van het servicemodel wat je afneemt.

Wat valt er altijd onder je eigen verantwoordelijkheid
  • De informatie en gegevens die je opslaat in de cloud
  • De apparaten die verbinding mogen maken met de cloud zoals telefoons, computers, etc.
  • Accounts en identiteiten van personen, apparaten en services binnen je eigen organisatie

Waar is de cloudprovider altijd verantwoordelijk voor
  • Het fysieke datacenter
  • Het fysieke netwerk
  • De fysieke hosts

Verdere verantwoordelijkheden zijn afhankelijk van het servicemodel  zoals
  • Besturingssysteem
  • Netwerkbediening
  • Toepassingen
  • Identiteit en infrastructuur

In de bovenstaande afbeelding komt duidelijk naar voren dat bij een on-premises oplossing alle verantwoordelijkheden bij jouw organisatie zelf liggen.

Uit bovenstaande kun je ook opmaken dat jouw organisatie bij iedere cloudoplossing niet in het datacenter hoeft te zijn en dus niet verantwoordelijk hoeft te zijn voor bijvoorbeeld fysieke beveiliging, koeling, voeding en connectiviteit van de systemen.

Wat betreft de gegevens en informatie die je in de cloud opslaat ben wél zelf verantwoordelijk. Je wilt immers ook niet dat de cloudprovider de gegevens zou kunnen lezen. Het is ook logisch (dat wil je gewoon) dat je zelf verantwoordelijk blijft voor de toegangsbeveiliging. Je geeft alleen toegang aan diegene die dat nodig heeft.

Soms hangt de verantwoordelijkheid af van bepaalde situaties. Een voorbeeld: stel je neemt een SQL-clouddatabase in gebruik. In dat geval is de cloudprovider verantwoordelijk voor het onderhoud van de database zelf en jouw organisatie voor de gegevens die in die database worden opgenomen. Stel je hebt een virtuele machine op de cloud geïmplementeerd en hebt daar een SQL-database op geïnstalleerd, dan ben je zelf verantwoordelijk voor database-patches en updates en uiteraard voor het onderhoud van de gegevens, informatie en data die er opgeslagen zijn.

Met Cloud Computing verschuiven de verantwoordelijkheden


Het is duidelijk. Met een on-premises datacenter ben je zelf verantwoordelijk voor alles! Met cloud computing verschuiven de verantwoordelijkheden, afhankelijk van het type cloudservice waar je de infrastructuur onderbrengt.
  • IaaS - Infrastructuur als een dienst (Infrastructure as a Service)
  • PaaS - Platform als een dienst (Platform as a Service)
  • SaaS - Software als een dienst (Software as a Service)

Saas, Paas en Iaas uitgelegd.

Het model van gedeelde verantwoordelijkheid is gekoppeld aan de volgende oplossingen waarbij Iaas de meeste verantwoordelijkheid bij jouzelf neerlegt, Paas de verantwoordlijkheden meer gelijkmatig verdeeld en bij Saas de meeste verantwoordelijkheid bij de cloudprovider ligt. Dit is in bovenstaande afbeelding overzichtelijk weergegeven.

Kanttekening bij Cloud Computing


In veel gevallen is Cloud Computing een realistische en kosten-efficiënte manier om je IT-services in te richten. Er zijn toch ook situaties denkbaar waarbij een on-premises inrichting de voorkeur heeft, bijvoorbeeld als je niet afhankelijk wilt zijn van een internetverbinding of wanneer je hele complexe zware software gebruikt zoals bijvoorbeeld CAD/CAM software. Je kunt dan altijd voor een hybride oplossing gaan waarbij je deels on-premise werkt en deels in de cloud.

Bekijk de samenvatting in onderstaande video



Tot slot over Microsoft Cloud Computing


Als je een Microsoft installatie hebt of overweegt om je bedrijfsinfrastructuur (IT) over te brengen naar
de cloud is het goed om fundamentele kennis en inzicht te hebben over cloud computing en de mogelijkheden voor een juiste besluitvorming rondom je IT-infrastructuur.

Als ondernemer, gebruiker, consultant  en fan van Microsoft producten schrijf ik dit blog. Het dient als een leidraad, met een algemeen karakter, om inzicht te verkrijgen bij oriëntatie, installatie, gebruik en doorontwikkeling van IT-services van jouw bedrijf.


Opmerkingen en aanvullingen zijn gewenst en kun je hieronder kwijt in de reacties. Voor meer informatie over Microsoft cloud computing, Marketing Automation, E-commerce en andere diensten voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) kun je contact met mij opnemen via: het contactformulier van Eagle Commerce (Link opent in een nieuw venster) of een e-mail sturen naar: janarend@eaglecommerce.nl

Mijn volgende blog is een aanvulling op dit blog en gaat over het definiëren van verschillende cloudmodellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten