Om de infrastructuur rondom Microsoft Azure goed te kunnen begrijpen ben ik mijn kennis rondom Microsoft aan het opfrissen. Met de komst van AI en de Tsunami aan AI oplossingen leek het mij een goed idee om mijn kennis rondom Microsoft Azure en Microsoft 365 producten een grondige update te geven.
Al werk ik al jaren met diverse cloud oplossingen binnen e-commerce, organisatie en marketing is het op zijn tijd een goed idee om nieuwe kennis op te doen, zeker nu met de snelle doorbraak van AI in de form van LLM's, GPT's, ChatGPTs en allerlei toepassingen voor beeld, geluid, virtuele realiteit, IoT, enzovoort.
Ook Microsoft (365) maakt een enorme ontwikkeling door binnen de producten met een scala aan oplossingen om de productiviteit van medewerkers te vergroten. Het is een groot voordeel dat nieuwe Microsoft producten met low-code en no-code toepassingen binnen het bereik komen van iedereen om slimme en productieve oplossingen te maken zonder diepgaande kennis van coderen.
Om goede keuzes rondom de infrastructuur van een organisatie te kunnen maken is het van belang om de basiskennis van cloud computing en toepassingsgebieden goed op orde te hebben.
De inhoud van dit blog, over cloud computing, is gebaseerd op fundamentele kennis die ik heb opgedaan in het trainingsprogramma van Microsoft. Om de verschillende modules goed te begrijpen dwing ik mijzelf, na het succesvol behalen van een module, er een blog over te schrijven. De scope van dit blog is dus basiskennis om cloud computing te begrijpen.
Wat is Cloud Computing?
Simpel gezegd: cloud computing is het leveren van computingservices via internet. Als je deze zin leest valt het meteen op dat de computingservices via internet geleverd worden. Dit is een wezenlijk verschil met computingservices op locatie. Als je kiest voor cloud-computingservices wordt je niet beperkt door de fysieke infrastructuur van bijvoorbeeld een datacentrum op locatie.
Met een cloud oplossing ben je als organisatie veel sneller in staat om je computing vraag op te schalen, of wanneer er minder nodig is, af te schalen. Stel je eens voor dat je bij een snel toenemende vraag eerst je datacentrum moet gaan uitbouwen, nieuwe computers en opslagcapaciteit moet aanschaffen, de veiligheid moet garanderen etc. Dan ben je veel beter af met een cloudoplossing.
Wat biedt een Cloud Platform
De verschillende Cloud Platforms bieden verschillende diensten aan, maar wat ze alle doen is het aanbieden van flexibele computingpower en opslag. Het aanbieden van andere diensten om de gewenste hardware infrastructuur te configureren en jouw software te draaien kan verschillend zijn.
In feite is het niet anders dan je eigen PC. Je kiest een PC met de capaciteit die jij wenst en je kiest software die jij erop wilt draaien. Je kunt je voorstellen dat die configuratie er heel anders uitziet wanneer je bijvoorbeeld games aan het ontwikkelen bent of wanneer je alleen tekst gerelateerde content verwerkt. Zo is het niet anders in een cloud oplossing met dit verschil: je betaalt in de cloud alleen voor de services die je gebruikt.
Je hebt vast ervaring met een eigen installatie op je PC. Op een gegeven moment heb je te weinig opslagcapaciteit. Je moet regelmatig software-updates doen en je moet je beveiliging op orde hebben. Lukt optimalisatie niet meer dan kan je niet anders dan extra opslagcapaciteit kopen, de computingpower (processor) van je PC upgraden en eventueel nieuwe software(updates) moeten aanschaffen. Het verschil met de cloud is dat je niets aanschaft maar in feite huurt en alleen afrekent wat je daadwerkelijk gebruikt zonder je druk te maken over snelheid, veiligheid en capaciteit.
Een cloudoplossing biedt je een hoge gegarandeerde up-time, up-to-date computingpower en back-ups. Opschalen en nieuwe wensen in je IT-infrastructuur aanbrengen, kun je op een snelle en kosteneffectieve manier realiseren.
Hoe zit het met verantwoordelijkheden
Laat ik er voor het gemak vanuit gaan dat de verantwoordelijkheid voor een goede IT infrastructuur bij de afdeling IT van het bedrijf ligt. Voor het inrichten van een heldere infrastructuur moet je vooraf nadenken en blijven nadenken over verantwoordelijkheden. Het in kaart brengen van verantwoordelijkheden en deze toepassen op je IT-infrastructuur is van het grootste belang en is afhankelijk van organisatiedoelen en wensen.
Stel je hebt een eigen bedrijfscentrum waar jouw servers staan. Dan moet het duidelijk zijn wie of welke afdeling er verantwoordelijk is voor de fysieke ruimte waar deze servers staan. Denk dan bijvoorbeeld aan (brand)veiligheid, verzekering, koeling en het tijdig vervangen en onderhouden van de servers.
Daarnaast moet duidelijk zijn wie verantwoordelijk is voor de software, de software-patches, de infrastructuur en het draaiende houden ervan. Maak een goede inventarisatie van alle verantwoordelijkheden en bepaal de scope. Meestal valt het onder de IT-afdeling van je organisatie maar laat vooral over het totale plaatje, inclusief de fysieke ruimte, geen grijs gebied bestaan over verantwoordelijkheden. Ook niet wanneer je IT (deels) hebt uitbesteed. IT is immers de backbone van je organisatie. Nu kun je ook een model bedenken waarbij je bepaalde verantwoordelijkheden kunt delen.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Wanneer je gebruik gaat maken van een cloudprovider kun je een model inrichten waarbij je verantwoordelijkheden voor je IT-infrastructuur gaat verdelen onder jouw organisatie en die van de cloudprovider. Als je de wensen en doelen van je organisatie in kaart hebt kun je kiezen uit verschillende oplossingen met gedeelde verantwoordelijkheid.
Gedeelde verantwoordelijkheid laat zich vertalen in Iaas, Paas, en Saas oplossingen. In het onderstaande Microsoft diagram zie je hoe de verantwoordelijkheden met een cloudoplossing verdeeld kunnen worden ten opzichte van een on-premises (eigen bedrijfscentrum op locatie) oplossing.
Een aantal onderdelen van de infrastructuur kennen vaste verantwoordelijkheden voor de gebruiker van de cloudoplossing van Microsoft en vaste verantwoordelijkheden voor de cloudprovider. De overige onderdelen zijn afhankelijk van het servicemodel wat je afneemt.
Wat valt er altijd onder je eigen verantwoordelijkheid
De informatie en gegevens die je opslaat in de cloud
De apparaten die verbinding mogen maken met de cloud zoals telefoons, computers, etc.
Accounts en identiteiten van personen, apparaten en services binnen je eigen organisatie
Waar is de cloudprovider altijd verantwoordelijk voor
Het fysieke datacenter
Het fysieke netwerk
De fysieke hosts
Verdere verantwoordelijkheden zijn afhankelijk van het servicemodel zoals
Besturingssysteem
Netwerkbediening
Toepassingen
Identiteit en infrastructuur
In de bovenstaande afbeelding komt duidelijk naar voren dat bij een on-premises oplossing alle verantwoordelijkheden bij jouw organisatie zelf liggen.
Uit bovenstaande kun je ook opmaken dat jouw organisatie bij iedere cloudoplossing niet in het datacenter hoeft te zijn en dus niet verantwoordelijk hoeft te zijn voor bijvoorbeeld fysieke beveiliging, koeling, voeding en connectiviteit van de systemen.
Soms hangt de verantwoordelijkheid af van bepaalde situaties. Een voorbeeld: stel je neemt een SQL-clouddatabase in gebruik. In dat geval is de cloudprovider verantwoordelijk voor het onderhoud van de database zelf en jouw organisatie voor de gegevens die in die database worden opgenomen. Stel je hebt een virtuele machine op de cloud geĆÆmplementeerd en hebt daar een SQL-database op geĆÆnstalleerd, dan ben je zelf verantwoordelijk voor database-patches en updates en uiteraard voor het onderhoud van de gegevens, informatie en data die er opgeslagen zijn.
Met Cloud Computing verschuiven de verantwoordelijkheden
Het is duidelijk. Met een on-premises datacenter ben je zelf verantwoordelijk voor alles! Met cloud computing verschuiven de verantwoordelijkheden, afhankelijk van het type cloudservice waar je de infrastructuur onderbrengt.
IaaS - Infrastructuur als een dienst (Infrastructure as a Service)
PaaS - Platform als een dienst (Platform as a Service)
SaaS - Software als een dienst (Software as a Service)
Het model van gedeelde verantwoordelijkheid is gekoppeld aan de volgende oplossingen waarbij Iaas de meeste verantwoordelijkheid bij jouzelf neerlegt, Paas de verantwoordlijkheden meer gelijkmatig verdeeld en bij Saas de meeste verantwoordelijkheid bij de cloudprovider ligt. Dit is in bovenstaande afbeelding overzichtelijk weergegeven.
Kanttekening bij Cloud Computing
In veel gevallen is Cloud Computing een realistische en kosten-efficiƫnte manier om je IT-services in te richten. Er zijn toch ook situaties denkbaar waarbij een on-premises inrichting de voorkeur heeft, bijvoorbeeld als je niet afhankelijk wilt zijn van een internetverbinding of wanneer je hele complexe zware software gebruikt zoals bijvoorbeeld CAD/CAM software. Je kunt dan altijd voor een hybride oplossing gaan waarbij je deels on-premise werkt en deels in de cloud.
Bekijk de samenvatting in onderstaande video
Tot slot over Microsoft Cloud Computing
Als je een Microsoft installatie hebt of overweegt om je bedrijfsinfrastructuur (IT) over te brengen naar de cloud is het goed om fundamentele kennis en inzicht te hebben over cloud computing en de mogelijkheden voor een juiste besluitvorming rondom je IT-infrastructuur.
Als ondernemer, gebruiker, consultant en fan van Microsoft producten schrijf ik dit blog. Het dient als een leidraad, met een algemeen karakter, om inzicht te verkrijgen bij oriƫntatie, installatie, gebruik en doorontwikkeling van IT-services van jouw bedrijf.
Opmerkingen en aanvullingen zijn gewenst en kun je hieronder kwijt in de reacties. Voor meer informatie over Microsoft cloud computing, Marketing Automation, E-commerce en andere diensten voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) kun je contact met mij opnemen via: het contactformulier van Eagle Commerce (Link opent in een nieuw venster) of een e-mail sturen naar: janarend@eaglecommerce.nl
Het bekende Nederlandse kinderkamer en kindermeubelenmerk Bopita uit Elst is failliet. Een eventuele doorstart wordt onderzocht. RTL meldt in hun nieuwsbericht van 8 januari dat de mogelijke oorzaak van het faillissement ligt aan de mislukte omslag naar online. De transitie van een traditionele groothandel en fabrikant in babykamers, peuterkamers en tienerkamers naar een moderne webshop heeft het merk niet kunnen redden. Triest. Kindermeubelmaker Bopita bankroet, omslag naar webshop is mislukt: https://t.co/FMvAOfx1Bs #bopita #kinderkamers #failliet #ecommerce #webshop #retail — Jan Arend Koelstra (@JA_Koelstra) January 9, 2025 Een paar stappen terug in de tijd In 2012 is Bopita al gestart met het bewandelen van het retaillandschap. De groothandel en fabrikant van babykamers en kinderkamers had een nieuwe strategie ontwikkeld in de moeilijke kindermeubelbranche en lanceerde een plan om eigen Bopita winkels te gaan openen. Het uiteindelijke doel was een landelijke dekking m...
Van 18 tot en met 22 februari is het weer zover. De RAI Amsterdam opent de deuren voor de Negenmaandenbeurs 2025, met alles rondom zwangerschap en geboorte. Het baby-event van het jaar Het jaarlijks terugkerende fenomeen Negenmaandenbeurs is er voor (aanstaande) ouders, baby's, peuters en kleuters en natuurlijk voor jezelf. Op deze beurs vind je tot wel 350 topmerken die allerlei innovaties, hippe producten en spullen die je gewoon nodig hebt, showen op hun stands. Daarnaast zijn er experts en workshops, cursussen en masterclasses over allerlei onderwerpen waarbij kennis en ervaring graag met je gedeeld wordt. De Mini-Club (Nieuw!) Dit jaar introduceert de Negenmaandenbeurs een sprankelend nieuw concept voor de allerkleinsten: de Mini Club! Een magische plek waar kinderen van 1 tot 4 jaar centraal staan. Hier kunnen ze onbevangen spelen, ontdekken en genieten, terwijl jij de nieuwste producten en merken voor je kleintje verkent. De Mini Club biedt een perfecte combinatie van plezie...
Na de overname van Baby-Dump door de FTH-Groep (o.a. Babypark) is de webshop van Baby-Dump, net als die van Babypark, vanaf nu ook op zondag gesloten. Baby-Dump heeft naast een webshop 14 grote babywinkels in Nederland en 2 in Belgiƫ Nadat ik twee weken geleden op mijn blog de bekendmaking van de overname had geplaatst kreeg ik regelmatig de opmerking: zou de webshop van Baby-Dump dan ook op zondag dicht zijn? Zoals ik de grondlegger en familie Timmer van Babypark goed ken is het antwoord natuurlijk ja! De melding bij bezoek op beide webshops op zondag luidt (zie afbeeldingen): "Beste bezoeker, Op zondag zijn wij altijd gesloten. Wij beschouwen de zondag vanuit onze christelijke geloofsovertuiging als rustdag waarop wij geen commerciƫle activiteiten doen. Om die reden is het op zondag niet mogelijk om een bestelling te plaatsen. Graag zien wij u op andere dagen van de week terug". Babypark zondag gesloten De webshop van Babypark en gelieerde webshops zijn altijd al ...
Werken in de cloud met Init3: De toekomst van ICT. In de steeds veranderende wereld van technologie is werken in de cloud niet langer een luxe, maar een noodzaak. Voor bedrijven die hun digitale transformatie willen versnellen, biedt Init3 ICT-specialisten de perfecte mix van expertise en innovatie. Met focus op betrouwbaarheid, schaalbaarheid en veiligheid, is Init3 de partner voor het MKB in Noord Nederland die je nodig hebt om je organisatie naar een hoger niveau te tillen. Wat maakt Init3 bijzonder? Init3 is meer dan een ICT-dienstverlener. Het is een team van gedreven specialisten met een passie voor technologie en een scherp oog voor detail. De kernwaarden draaien om samenwerking, maatwerkoplossingen, betrouwbaarheid en een diepe kennis van cloudtechnologieƫn. Maar wat maakt Init3 echt uniek? Ervaring: Init3 heeft jarenlange ervaring (meer dan 20 jaar) met cloudmigraties, onderhoud en optimalisatie. Persoonlijke aanpak: Geen standaardoplossingen, maar maatwerk dat perfect aansl...
De ontwikkeling van een loyaliteitsprogramma bij BabyPlanet. Customer Loyalty bij BabyPlanet: Wat maakt een klant loyaal? In de retailwereld zijn aanbiedingen en promoties bijna niet weg te denken. Toch is het creĆ«ren van een loyale klantenbasis veel meer dan het simpelweg geven van korting. Een klant kan misschien een keer terugkomen voor een goede aanbieding, maar echte loyaliteit vraagt om een sterk, doorlopend programma dat inspeelt op de behoeften en wensen van de klant. Bij BabyPlanet heb ik de kans gekregen om zo’n customer loyalty programma te ontwikkelen (wat inmiddels live is). Dit spaarprogramma gaat verder dan kortingen en richt zich op het bieden van waarde door een datagestuurde en gepersonaliseerde aanpak. 1/9 Customer Loyalty bij BabyPlanet. #CustomerLoyalty #DataDriven #BabyPlanet Je kunt als retailer bijna niet onder goede aanbiedingen uit. Maar een goede aanbieding maakt nog geen trouwe klant. Ik heb een spaarprogramma ontwikkeld in opdracht van BabyPlanet wat binn...
Vorige week is de nieuwbouw gestart van Babypark Amersfoort, zo valt te lezen op een LinkedIn post van bouwbedrijf J.G. Timmer. Babypark Amersfoort op zichtlocatie A1 De bouw van de 10.000 m2 tellende babywinkel wordt gerealiseerd in de geluidswal van de A1 op een absolute zichtlocatie. Nieuwe adres: Hamburgweg 16 op het Bedrijvenpark Vathorst. De verwachte opening is medio november 2023. Lees hier meer blogs over: Babypark Op dit moment wordt de kelder gerealiseerd door het team betonbouw van bouwbedrijf J.G. Timmer, zodat er straks een inpandige parkeergelegenheid is voor de klanten van Babypark. Het bouwbedrijf hoopt de nieuwe winkel eind 2023 op te kunnen leveren zoals zij via een LinkedIn post te kennen geven. Lees ook: 24 Banen weg bij Prenatal Amersfoort Lees ook: Babyland Zaandam Failliet
Prenatal schrapt 24 banen op het hoofdkantoor in Amersfoort. Het is voorpaginanieuws dat Prenatal, de winkelketen in baby-, peuter- en zwangerschapsproducten, een reorganisatie aan het doorvoeren is. Dit kost 24 banen op het hoofdkantoor waarvan 14 met onmiddellijke ingang en 10 door natuurlijk verloop of door de beĆ«indiging van een tijdelijk contract. Reorganisatie De onlangs aangestelde CEO Richard Turk werkt aan de pas geĆÆmplementeerde strategie om onder de gewijzigde marktomstandigheden strategische, commerciĆ«le en operationele ambities te realiseren. De laatste maanden zijn de bedrijfsprocessen en het productassortiment al aangescherpt. Lees ook: Overname Prenatal door Mutares Kostenreducties, efficiencyverbeteringen en nieuwe plannen met bestaande partners moeten nieuwe uitgangspunten creĆ«ren voor verdere groei. Prenatal heeft 38 winkels (Citystores en Megastores) door heel Nederland. Deze blijven vooralsnog buiten deze reorganisatie. Lees ook: Nieuwbouw Babypark Amersfoort
De stevige, robuuste en veilige Dino kinderstoel van Koelstra is een handige 'musthave' voor moderne ouders. Gebruik de Dino wanneer je wilt. Voor eten aan tafel maar ook voor de leuke speel- en leermomenten met jouw baby of peuter. Zowel binnen als buiten. De Dino kinderstoel is de plek om te genieten, te ontdekken en te spelen voor jouw kleine. Dat wordt nog gemakkelijker door het grote eet- en speelblad met een opstaande rand. Speelgoed, boekjes of natuurlijk het bord en de drinkbeker vallen zo minder makkelijk op de grond. Jouw kindje zit aan tafel op dezelfde hoogte als jij zodat je altijd contact houdt en samen het eten, spelen en ontdekken tot een waar feest kunt maken. Op veilige hoogte van de vloer en eventuele huisdieren is de Dino de perfecte stevige en comfortabele zit- en speelplaats voor een kind vanaf een maand of 6 tot 4 jaar. Waarom de Dino kinderstoel van Koelstra De Dino kinderstoel heeft een instelbare rugleuning De stoffering is zacht ...
Het in Nederland relatief onbekende kinderwagenmerk Inglesina neemt het ooit wereldwijd bekende buggymerk Maclaren over. Een nieuw tijdperk in kinderwagen innovatie. Het gerenommeerde Italiaanse kinderwagenmerk Inglesina kondigt trots de overname aan van het iconische Britse kinderwagenmerk Maclaren. Deze strategische overname brengt twee wereldleiders in babyproducten samen en markeert een nieuwe mijlpaal in de wereld van kinderwagens, buggy's en babyverzorging. Inglesina: Italiaans vakmanschap sinds 1963 Inglesina , opgericht in 1963 door Liviano Tomasi in Vicenza, ItaliĆ«, staat bekend om zijn vakmanschap en toewijding aan het welzijn van kinderen. Met meer dan 60 jaar ervaring biedt Inglesina producten die zowel praktisch als stijlvol zijn. Het merk wordt gewaardeerd om zijn luxe ontwerpen, hoogwaardige materialen en innovatieve functies, waarbij alles gericht is op comfort en veiligheid voor de allerkleinsten. Inglesina’s assortiment omvat kinderwagens, kinderstoelen, tafelsto...
Reacties
Een reactie posten