Om de infrastructuur rondom Microsoft Azure goed te kunnen begrijpen ben ik mijn kennis rondom Microsoft aan het opfrissen. Met de komst van AI en de Tsunami aan AI oplossingen leek het mij een goed idee om mijn kennis rondom Microsoft Azure en Microsoft 365 producten een grondige update te geven.
Al werk ik al jaren met diverse cloud oplossingen binnen e-commerce, organisatie en marketing is het op zijn tijd een goed idee om nieuwe kennis op te doen, zeker nu met de snelle doorbraak van AI in de form van LLM's, GPT's, ChatGPTs en allerlei toepassingen voor beeld, geluid, virtuele realiteit, IoT, enzovoort.
Ook Microsoft (365) maakt een enorme ontwikkeling door binnen de producten met een scala aan oplossingen om de productiviteit van medewerkers te vergroten. Het is een groot voordeel dat nieuwe Microsoft producten met low-code en no-code toepassingen binnen het bereik komen van iedereen om slimme en productieve oplossingen te maken zonder diepgaande kennis van coderen.
Om goede keuzes rondom de infrastructuur van een organisatie te kunnen maken is het van belang om de basiskennis van cloud computing en toepassingsgebieden goed op orde te hebben.
De inhoud van dit blog, over cloud computing, is gebaseerd op fundamentele kennis die ik heb opgedaan in het trainingsprogramma van Microsoft. Om de verschillende modules goed te begrijpen dwing ik mijzelf, na het succesvol behalen van een module, er een blog over te schrijven. De scope van dit blog is dus basiskennis om cloud computing te begrijpen.
Wat is Cloud Computing?
Simpel gezegd: cloud computing is het leveren van computingservices via internet. Als je deze zin leest valt het meteen op dat de computingservices via internet geleverd worden. Dit is een wezenlijk verschil met computingservices op locatie. Als je kiest voor cloud-computingservices wordt je niet beperkt door de fysieke infrastructuur van bijvoorbeeld een datacentrum op locatie.
Met een cloud oplossing ben je als organisatie veel sneller in staat om je computing vraag op te schalen, of wanneer er minder nodig is, af te schalen. Stel je eens voor dat je bij een snel toenemende vraag eerst je datacentrum moet gaan uitbouwen, nieuwe computers en opslagcapaciteit moet aanschaffen, de veiligheid moet garanderen etc. Dan ben je veel beter af met een cloudoplossing.
Wat biedt een Cloud Platform
De verschillende Cloud Platforms bieden verschillende diensten aan, maar wat ze alle doen is het aanbieden van flexibele computingpower en opslag. Het aanbieden van andere diensten om de gewenste hardware infrastructuur te configureren en jouw software te draaien kan verschillend zijn.
In feite is het niet anders dan je eigen PC. Je kiest een PC met de capaciteit die jij wenst en je kiest software die jij erop wilt draaien. Je kunt je voorstellen dat die configuratie er heel anders uitziet wanneer je bijvoorbeeld games aan het ontwikkelen bent of wanneer je alleen tekst gerelateerde content verwerkt. Zo is het niet anders in een cloud oplossing met dit verschil: je betaalt in de cloud alleen voor de services die je gebruikt.
Je hebt vast ervaring met een eigen installatie op je PC. Op een gegeven moment heb je te weinig opslagcapaciteit. Je moet regelmatig software-updates doen en je moet je beveiliging op orde hebben. Lukt optimalisatie niet meer dan kan je niet anders dan extra opslagcapaciteit kopen, de computingpower (processor) van je PC upgraden en eventueel nieuwe software(updates) moeten aanschaffen. Het verschil met de cloud is dat je niets aanschaft maar in feite huurt en alleen afrekent wat je daadwerkelijk gebruikt zonder je druk te maken over snelheid, veiligheid en capaciteit.
Een cloudoplossing biedt je een hoge gegarandeerde up-time, up-to-date computingpower en back-ups. Opschalen en nieuwe wensen in je IT-infrastructuur aanbrengen, kun je op een snelle en kosteneffectieve manier realiseren.
Hoe zit het met verantwoordelijkheden
Laat ik er voor het gemak vanuit gaan dat de verantwoordelijkheid voor een goede IT infrastructuur bij de afdeling IT van het bedrijf ligt. Voor het inrichten van een heldere infrastructuur moet je vooraf nadenken en blijven nadenken over verantwoordelijkheden. Het in kaart brengen van verantwoordelijkheden en deze toepassen op je IT-infrastructuur is van het grootste belang en is afhankelijk van organisatiedoelen en wensen.
Stel je hebt een eigen bedrijfscentrum waar jouw servers staan. Dan moet het duidelijk zijn wie of welke afdeling er verantwoordelijk is voor de fysieke ruimte waar deze servers staan. Denk dan bijvoorbeeld aan (brand)veiligheid, verzekering, koeling en het tijdig vervangen en onderhouden van de servers.
Daarnaast moet duidelijk zijn wie verantwoordelijk is voor de software, de software-patches, de infrastructuur en het draaiende houden ervan. Maak een goede inventarisatie van alle verantwoordelijkheden en bepaal de scope. Meestal valt het onder de IT-afdeling van je organisatie maar laat vooral over het totale plaatje, inclusief de fysieke ruimte, geen grijs gebied bestaan over verantwoordelijkheden. Ook niet wanneer je IT (deels) hebt uitbesteed. IT is immers de backbone van je organisatie. Nu kun je ook een model bedenken waarbij je bepaalde verantwoordelijkheden kunt delen.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Wanneer je gebruik gaat maken van een cloudprovider kun je een model inrichten waarbij je verantwoordelijkheden voor je IT-infrastructuur gaat verdelen onder jouw organisatie en die van de cloudprovider. Als je de wensen en doelen van je organisatie in kaart hebt kun je kiezen uit verschillende oplossingen met gedeelde verantwoordelijkheid.
Gedeelde verantwoordelijkheid laat zich vertalen in Iaas, Paas, en Saas oplossingen. In het onderstaande Microsoft diagram zie je hoe de verantwoordelijkheden met een cloudoplossing verdeeld kunnen worden ten opzichte van een on-premises (eigen bedrijfscentrum op locatie) oplossing.
Een aantal onderdelen van de infrastructuur kennen vaste verantwoordelijkheden voor de gebruiker van de cloudoplossing van Microsoft en vaste verantwoordelijkheden voor de cloudprovider. De overige onderdelen zijn afhankelijk van het servicemodel wat je afneemt.
Wat valt er altijd onder je eigen verantwoordelijkheid
De informatie en gegevens die je opslaat in de cloud
De apparaten die verbinding mogen maken met de cloud zoals telefoons, computers, etc.
Accounts en identiteiten van personen, apparaten en services binnen je eigen organisatie
Waar is de cloudprovider altijd verantwoordelijk voor
Het fysieke datacenter
Het fysieke netwerk
De fysieke hosts
Verdere verantwoordelijkheden zijn afhankelijk van het servicemodel zoals
Besturingssysteem
Netwerkbediening
Toepassingen
Identiteit en infrastructuur
In de bovenstaande afbeelding komt duidelijk naar voren dat bij een on-premises oplossing alle verantwoordelijkheden bij jouw organisatie zelf liggen.
Uit bovenstaande kun je ook opmaken dat jouw organisatie bij iedere cloudoplossing niet in het datacenter hoeft te zijn en dus niet verantwoordelijk hoeft te zijn voor bijvoorbeeld fysieke beveiliging, koeling, voeding en connectiviteit van de systemen.
Wat betreft de gegevens en informatie die je in de cloud opslaat ben je wél zelf verantwoordelijk. Je wilt immers ook niet dat de cloudprovider de gegevens zou kunnen lezen. Het is ook logisch (dat wil je gewoon) dat je zelf verantwoordelijk blijft voor de toegangsbeveiliging. Je geeft alleen toegang aan diegene die dat nodig heeft.
Soms hangt de verantwoordelijkheid af van bepaalde situaties. Een voorbeeld: stel je neemt een SQL-clouddatabase in gebruik. In dat geval is de cloudprovider verantwoordelijk voor het onderhoud van de database zelf en jouw organisatie voor de gegevens die in die database worden opgenomen. Stel je hebt een virtuele machine op de cloud geïmplementeerd en hebt daar een SQL-database op geïnstalleerd, dan ben je zelf verantwoordelijk voor database-patches en updates en uiteraard voor het onderhoud van de gegevens, informatie en data die er opgeslagen zijn.
Met Cloud Computing verschuiven de verantwoordelijkheden
Het is duidelijk. Met een on-premises datacenter ben je zelf verantwoordelijk voor alles! Met cloud computing verschuiven de verantwoordelijkheden, afhankelijk van het type cloudservice waar je de infrastructuur onderbrengt.
IaaS - Infrastructuur als een dienst (Infrastructure as a Service)
PaaS - Platform als een dienst (Platform as a Service)
SaaS - Software als een dienst (Software as a Service)
Het model van gedeelde verantwoordelijkheid is gekoppeld aan de volgende oplossingen waarbij Iaas de meeste verantwoordelijkheid bij jouzelf neerlegt, Paas de verantwoordlijkheden meer gelijkmatig verdeeld en bij Saas de meeste verantwoordelijkheid bij de cloudprovider ligt. Dit is in bovenstaande afbeelding overzichtelijk weergegeven.
Kanttekening bij Cloud Computing
In veel gevallen is Cloud Computing een realistische en kosten-efficiënte manier om je IT-services in te richten. Er zijn toch ook situaties denkbaar waarbij een on-premises inrichting de voorkeur heeft, bijvoorbeeld als je niet afhankelijk wilt zijn van een internetverbinding of wanneer je hele complexe zware software gebruikt zoals bijvoorbeeld CAD/CAM software. Je kunt dan altijd voor een hybride oplossing gaan waarbij je deels on-premise werkt en deels in de cloud.
Bekijk de samenvatting in onderstaande video
Tot slot over Microsoft Cloud Computing
Als je een Microsoft installatie hebt of overweegt om je bedrijfsinfrastructuur (IT) over te brengen naar de cloud is het goed om fundamentele kennis en inzicht te hebben over cloud computing en de mogelijkheden voor een juiste besluitvorming rondom je IT-infrastructuur.
Als ondernemer, gebruiker, consultant en fan van Microsoft producten schrijf ik dit blog. Het dient als een leidraad, met een algemeen karakter, om inzicht te verkrijgen bij oriëntatie, installatie, gebruik en doorontwikkeling van IT-services van jouw bedrijf.
Opmerkingen en aanvullingen zijn gewenst en kun je hieronder kwijt in de reacties. Voor meer informatie over Microsoft cloud computing, Marketing Automation, E-commerce en andere diensten voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) kun je contact met mij opnemen via: het contactformulier van Eagle Commerce (Link opent in een nieuw venster) of een e-mail sturen naar: janarend@eaglecommerce.nl
Op 05-02-2025 is Baby Plus B.V. te Zwaag (Noord-Holland) door de rechtbank in Noord-Holland failliet verklaard. Baby Plus failliet en webshop gesloten Babyplus, met het hoofdkantoor in Zwaag en een babywinkel in de Kleine Houtstraat 14, 2011 DM te Haarlem, is failliet. Op de webshop kun je geen babyproducten meer bestellen. De webshop van BabyPlus vermeldt inmiddels: De webshop is tot nader order gesloten. Er kunnen dus geen bestellingen meer geplaatst worden. Lees ook: Bopita kindermeubelen failliet Lees ook: Babyland Zaandam failliet Geschiedenis Baby Plus Baby Plus begon in 1975 als een fietsen- en scooterspeciaalzaak van de familie van Vliet in Hoorn. Bij toeval kregen ze buggy’s aangeboden om op te nemen in hun assortiment, en dat bleek een groot succes. Al snel volgde een uitbreiding met kinderwagens en andere babyproducten, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van Kinder- en Wandelwagenboetiek Van Vliet. Baby Plus Hoorn in de Grote Kerk In 1991 verhuisde de w...
Na de overname van Baby-Dump door de FTH-Groep (o.a. Babypark) is de webshop van Baby-Dump, net als die van Babypark, vanaf nu ook op zondag gesloten. Baby-Dump heeft naast een webshop 14 grote babywinkels in Nederland en 2 in België Nadat ik twee weken geleden op mijn blog de bekendmaking van de overname had geplaatst kreeg ik regelmatig de opmerking: zou de webshop van Baby-Dump dan ook op zondag dicht zijn? Zoals ik de grondlegger en familie Timmer van Babypark goed ken is het antwoord natuurlijk ja! De melding bij bezoek op beide webshops op zondag luidt (zie afbeeldingen): "Beste bezoeker, Op zondag zijn wij altijd gesloten. Wij beschouwen de zondag vanuit onze christelijke geloofsovertuiging als rustdag waarop wij geen commerciële activiteiten doen. Om die reden is het op zondag niet mogelijk om een bestelling te plaatsen. Graag zien wij u op andere dagen van de week terug". Babypark zondag gesloten De webshop van Babypark en gelieerde webshops zijn altijd al ...
[Persbericht] Vanaf 2 oktober 2017 is investeringsmaatschappij FTH Groep B.V. eigenaar van Baby-Dump B.V.. Baby-Dump exploiteert een keten van babywinkels en richt zich op het midden- en lagere segment. De overname van het Brabantse winkelbedrijf past in de groeistrategie en visie voor de toekomst. Investeringsmaatschappij FTH Groep is actief in vier verschillende branches: Retail, Bouw, Food en Real Estate. De directie wordt gevoerd door de familie Timmer met Henk Timmer in de functie van algemeen directeur. Henk Timmer, directeur van FTH Groep: “Baby-Dump is een financieel gezonde onderneming en in logistiek en commercieel opzicht een sterke partij met een groeiend marktaandeel. Dit maakt Baby-Dump voor ons een goede, strategische investering. Naast 14 Nederlandse winkels en een webshop (.nl en .be) heeft Baby-Dump een grote winkel in Mechelen, België; binnenkort wordt een 2de Belgische winkel in Gent geopend. De keten blijft zelfstandig opereren onder eigen naam. Aan de...
BabyPlanet heeft onlangs een compleet nieuw spaarsysteem voor haar klanten geïntroduceerd. Maar wat is er veranderd? Punten sparen in de winkels Al meer dan 10 jaar is het mogelijk om punten te sparen bij de aankoop van babyproducten in de 5 babywinkels van BabyPlanet. Dit spaarprogramma, bekend als Family Membership, is door de jaren heen erg succesvol geweest en werd hoog gewaardeerd door een vaste klantenkring die regelmatig aankopen deed in de fysieke winkels. Het systeem was simpel en doeltreffend, maar door de tijd ingehaald. Ontwikkeling nieuw spaarprogramma Uiteraard heeft dit te maken met online. De klanten van BabyPlanet zijn niet alleen in de babywinkels te vinden, maar oriënteren of kopen ook graag hun babyspullen online. Daar zit dus het punt. Als BabyPlanet klant met een Family Membership kon je alleen in de winkels sparen en punten verzilveren. Niet in de webshop, en dat moest anders. Lees meer: BabyPlanet introduceert nieuw spaarprogramma Daarnaast was het ook voor onli...
Prenatal schrapt 24 banen op het hoofdkantoor in Amersfoort. Het is voorpaginanieuws dat Prenatal, de winkelketen in baby-, peuter- en zwangerschapsproducten, een reorganisatie aan het doorvoeren is. Dit kost 24 banen op het hoofdkantoor waarvan 14 met onmiddellijke ingang en 10 door natuurlijk verloop of door de beëindiging van een tijdelijk contract. Reorganisatie De onlangs aangestelde CEO Richard Turk werkt aan de pas geïmplementeerde strategie om onder de gewijzigde marktomstandigheden strategische, commerciële en operationele ambities te realiseren. De laatste maanden zijn de bedrijfsprocessen en het productassortiment al aangescherpt. Lees ook: Overname Prenatal door Mutares Kostenreducties, efficiencyverbeteringen en nieuwe plannen met bestaande partners moeten nieuwe uitgangspunten creëren voor verdere groei. Prenatal heeft 38 winkels (Citystores en Megastores) door heel Nederland. Deze blijven vooralsnog buiten deze reorganisatie. Lees ook: Nieuwbouw Babypark Amersfoort
Vorige week is de nieuwbouw gestart van Babypark Amersfoort, zo valt te lezen op een LinkedIn post van bouwbedrijf J.G. Timmer. Babypark Amersfoort op zichtlocatie A1 De bouw van de 10.000 m2 tellende babywinkel wordt gerealiseerd in de geluidswal van de A1 op een absolute zichtlocatie. Nieuwe adres: Hamburgweg 16 op het Bedrijvenpark Vathorst. De verwachte opening is medio november 2023. Lees hier meer blogs over: Babypark Op dit moment wordt de kelder gerealiseerd door het team betonbouw van bouwbedrijf J.G. Timmer, zodat er straks een inpandige parkeergelegenheid is voor de klanten van Babypark. Het bouwbedrijf hoopt de nieuwe winkel eind 2023 op te kunnen leveren zoals zij via een LinkedIn post te kennen geven. Lees ook: 24 Banen weg bij Prenatal Amersfoort Lees ook: Babyland Zaandam Failliet
De nieuwste kinderwagen van Easywalker is de Harvey. De eerste extendable (verlengbare) kinderwagen ter wereld die meegroeit met je gezin. Easywalker Harvey Easywalker is bekend van zijn populaire Mini buggy's en de kinderwagenmodellen Classic, Qtro, June, Mosey en Sky. Nu introduceert dit Nederlandse merk 's werelds eerste verlengbare kinderwagen. De Harvey is de nieuwste kinderwagen die je bij gezinsuitbreiding, of een tweeling, eenvoudig verlengt en verder kunt gebruiken als tandem, duo-kinderwagen of tweelingwagen. Daarna kun je hem weer verkorten tot een single wagen. Hoe werkt het verlengen van de kinderwagen In het geval dat je een tweeling of een tweede kindje verwacht schaf je een adapter aan. Het is een extra verwisselbare achteras. Je klikt de kortere as los van het frame en vervolgens klik je de langere as er weer op. Daarna heb je meerdere opties om het frame in te richten met een zitje en een reiswieg of bijvoorbeeld met een reiswieg en een maxi-cosi autostoe...
Het bekende Nederlandse kinderkamer en kindermeubelenmerk Bopita uit Elst is failliet. Een eventuele doorstart wordt onderzocht. Lees ook: Doorstart Bopita mogelijk door FTH-Groep (o.a. BabyPark, Babydump) RTL meldt in hun nieuwsbericht van 8 januari dat de mogelijke oorzaak van het faillissement ligt aan de mislukte omslag naar online. De transitie van een traditionele groothandel en fabrikant in babykamers, peuterkamers en tienerkamers naar een moderne webshop heeft het merk niet kunnen redden. Triest. Kindermeubelmaker Bopita bankroet, omslag naar webshop is mislukt: https://t.co/FMvAOfx1Bs #bopita #kinderkamers #failliet #ecommerce #webshop #retail — Jan Arend Koelstra (@JA_Koelstra) January 9, 2025 Een paar stappen terug in de tijd In 2012 is Bopita al gestart met het bewandelen van het retaillandschap. De groothandel en fabrikant van babykamers en kinderkamers had een nieuwe strategie ontwikkeld in de moeilijke kindermeubelbranche en lanceerde een plan om eigen Bopita...
Nieuwe Look, Nieuwe Vibe: Eriba Touring Caravans in Kleurrijke Stijl! De Eriba Touring, die al sinds 1957 in productie is, heeft een frisse make-over gekregen! Deze cult-caravan schittert nu in een nieuw design met drie opvallende kleurvarianten: "Nugget Gold," "Tango Red," en "Harbour Blue." Het bekende aerodynamische model behoudt zijn klassieke vorm, maar met een modern tintje. Retro met een Twist: De Eriba Touring Colour Editions Trouw aan de Eriba-slogan "Everything out of the common," brengen de speciale edities "Nugget Gold," "Tango Red," en "Harbour Blue" een sprankelende retro-look naar het exterieur van de caravans. De zijwanden en voor- en achterkant van de caravans hebben een opvallende uitstraling, aangevuld met RVS bumpers, lichtmetalen velgen en een chroompakket voor een extra vleugje klasse. Familievriendelijk en Stijlvol: Nieuwe Indelingen De Eriba Touring-serie wordt uitgebreid met twee nieuwe ind...
Babypark opent een nieuw filiaal in Amersfoort! Het is zover, het nieuwe filiaal van Babypark in Amersfoort heeft vandaag officieel haar deuren geopend. Een compleet nieuwe frisse Babypark megastore. Babypark Amersfoort bevindt zich op een prachtige locatie in het voormalige pand van Gardo Babysuperstore Enorme keuze aan babyspullen In deze prachtige nieuwe winkel van maar liefst 4000 m2 tref je een groot assortiment met baby- én tienerspullen. Of je nu op zoek bent naar een autostoeltje, babykamer, kinderwagen of tienerkamer. Bij Babypark Amersfoort vind je het allemaal. Het shop-in-shop effect van vele bekende merken maakt Babypark Amersfoort een unieke speciaalzaak in de baby-branche. Door het overweldigende aanbod babyartikelen is het alleen al leuk om een bezoek te overwegen en er een gezellig uitje van te maken. Je vindt er een enorme keuze in kinderwagens, buggy's, exclusieve baby- en tiener kamers, reisbedjes, autostoelen, boxen, badartikelen, etc. etc. Eén ding is ze...
Reacties
Een reactie posten