17 januari 2024

Learnings over Microsoft Cloudmodellen definiëren

In de trainingsmodules van Microsoft schaaf ik mijn basiskennis bij over cloud computing, cloud modellen en de pricing van deze modellen. In een eerder blog heb ik mijn learnings uiteengezet over cloud computing. Nu ga ik in op de verschillende modellen.

Microsoft Cloudmodellen

Om cloudmodellen te kunnen definiëren beschrijf ik hier wat de belangrijkste modellen zijn en waarin zij ten opzichte van elkaar verschillen. De 3 belangrijkste cloudmodellen zijn de privécloud, de openbare cloud en de hybride cloud. Een scenario wat steeds vaker voorkomt is het gebruik van meerdere clouds, maar daarover later meer.

Privécloud


Een privécloud is veelal een IT-omgeving die ontstaan is vanuit een on-premises datacenter en wordt veelal gebruikt door 1 entiteit (jouw organisatie bijvoorbeeld). De hosting vindt plaats on-site en biedt de meeste controle voor je organisatie en IT-afdeling. Een privécloud kan ook off-site gehost zijn in bijvoorbeeld een toegewezen off-site datacenter. Mogelijkerwijs gebeurd dat door een derde partij die de toewijzing aan je organisatie heeft ingeregeld.

Kenmerken van een privécloud
  • Organisaties hebben volledige controle over resources en beveiliging
  • Gegevens worden niet op dezelfde locatie weergegeven als gegevens van andere organisaties
  • Hardware moet worden aangeschaft voor opstarten en onderhoud
  • Organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor hardware-onderhoud en updates

Openbare cloud


Waarschijnlijk ben je wel bekend met de openbare cloud en zeer waarschijnlijk gebruik je er ook wel 1 of zelfs meerdere. De bekendste openbare cloudproviders zijn AWS (Amazon Web Services), Google Cloud en Microsoft Azure. Een openbare cloud wordt beheerd door een externe cloudprovider. Met een openbare cloud heeft iedereen die bepaalde services aanschaft, toegang tot tot die services en toegang tot de cloudresources.

Kenmerken van een openbare cloud
  • Geen kapitaal uitgaven en makkelijk schaalbaar
  • Toepassingen kunnen snel worden ingericht (en ongedaan worden gemaakt) en zijn snel operationeel
  • Organisaties betalen alleen datgene wat je gebruikt
  • Geen volledige controle over resources en beveiliging

Hybride cloud


Je kunt ook een cloud computing omgeving inrichten waarbij privéclouds en openbare clouds met elkaar verbonden zijn. Een hybride situatie kan bijvoorbeeld wanneer je de vraag van een privécloud tijdelijk wilt laten toenemen door deze met een openbare cloud te verbinden om deze (tijdelijke) vraag naar resources op te vangen. Een hybride structuur wordt bijvoorbeeld ook ingezet als extra beveiligingslaag. Je kunt dan flexibel zijn of je bepaalde services op de privécloud bewaard of in de openbare cloud.

Kenmerken van een hybride cloud
  • Biedt de meeste flexibiliteit
  • Organisaties bepalen zelf waar hun toepassingen worden uitgevoerd
  • Organisaties controleren zelf op beveiligings-, nalevings- of wettelijk vereisten.

In onderstaande Microsoft Learn afbeelding zie je een overzicht welke aspecten gelden bij de verschillende cloudmodellen.

Verschillende Cloud Modellen

Een situatie met meerdere clouds (Multicloud) komt steeds vaker voor


In dat geval is er sprake van het gebruikmaken van meerdere (2 of meer) cloudproviders en werk je met meerdere clouds. Het kan zijn dat je verschillende functies gebruikt per cloudprovider of dat je in een migratietraject zit. In deze situatie beheer je dus meerdere resources en de beveiliging ervan.

Beheer of migratie van je cloudomgeving


Voor zowel het beheren als het migreren van cloudomgevingen beschikt Microsoft over diverse technologieën zoals Azure Arc en Azure VMware Solution voor naadloos beheer, integratie en schaalbaarheid van cloudmodellen.

Bekijk de samenvatting in onderstaande video


Tot slot over Microsoft Cloudmodellen definiëren


Als je een Microsoft installatie hebt of overweegt om je bedrijfsinfrastructuur (IT) over te brengen naar de cloud is het goed om fundamentele kennis en inzicht te hebben over cloud computing en de mogelijkheden voor een juiste besluitvorming rondom je IT-infrastructuur.

Als ondernemer, gebruiker, consultant  en fan van Microsoft producten schrijf ik dit blog. Het dient als een leidraad, met een algemeen karakter, om inzicht te verkrijgen bij oriëntatie, installatie, gebruik en doorontwikkeling van IT-services van jouw bedrijf.


Opmerkingen en aanvullingen zijn gewenst en kun je hieronder kwijt in de reacties. Voor meer informatie over Microsoft cloud computing, Marketing Automation, E-commerce en andere diensten voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) kun je contact met mij opnemen via het contactformulier van Eagle Commerce (Link opent in een nieuw venster) of een e-mail sturen naar: janarend@eaglecommerce.nl

Mijn volgende blog is een aanvulling op dit blog en gaat over cloudprijsmodellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten