Bij cloudcomputing worden computerservices via internet geleverd. Met een prijsmodel betaal je voor het daadwerkelijke gebruik. Om het verschil met on-premises computing te duiden neem ik je eerst mee in de begrippen OpEx en CapEx.
CapEx is een afkorting voor Capital Expenditures oftewel investeringsuitgaven. Het is een vooraf te betalen uitgave aan bijvoorbeeld tastbare resources en beveiliging van resources zoals gebouwen en het opbouwen van een datacenter.
OpEx staat voor Operational Expenditures oftewel operationele uitgaven zoals het uitgeven van geld aan producten en services in de loop van de tijd. Het uitgeven van geld aan cloudservices (abonnement) is een voorbeeld van OpEx.
Cloudcomputing is OpEx
Omdat cloudcomputing gebaseerd is op verbruik is het een OpEx model. Je betaalt alleen voor de resources die je gebruikt in de tijd. Maak je geen gebruik, dan betaal je niet, maak je wel gebruik dan wel. Dit in tegenstelling tot wanneer je allerlei investeringen zou moeten doen in appratuur, gebouwen en beveiliging voor een datacenter.
Het model van cloudcomputing is gebaseerd op verbruik en dat heeft de volgende voordelen:
- Geen kosten en betalingen voor investeringen vooraf
- Geen aanschaf van een dure infrastructuur die vaak een ondercapaciteit of overcapaciteit heeft
- De mogelijkheid tot snel schalen van resources. Alleen betalen voor benodigde capaciteit
De nadelen van een traditioneel datacenter zijn het inschatten van de juiste behoefte:
- Overschatten en onderschatten van de behoefte kosten onnodig geld
- Bij onderschatten krijg je meteen te maken met afnemende prestaties van de resources en toepassingen
- Herstel van een datacenter met afnemende prestaties kost veel tijd en geld
Bij herstel of groei van de vraag ben je genoodzaakt extra resources aan te schaffen zoals hardware en de installatie ervan, los van extra koeling, stroom en de installatiewerkzaamheden van bijvoorbeeld netwerken.
Cloudprijsmodellen vergelijken
Allereerst is het zo dat je bij een cloudmodel je geen zorgen hoeft te maken over de resourcesbehoeften van je organisatie. Heb je meer virtuele machines nodig, dan voeg je ze toe. Heb je er minder nodig dan bouw je ze af. In beide gevallen betaal je alleen het daadwerkelijke verbruik. Dus je betaalt niet voor de beschikbare overcapaciteit van de cloudprovider en ervaart ook geen afnemende prestaties bij een toenemende vraag. Geen ingeschatte CapEx investeringen, maar kosten op basis van verbruik.
Wat kun je nu met bovenstaande informatie realiseren:
- Het plannen en beheren van je operationele kosten
- Een efficiëntere uitvoering van infrastructuur
- Gemakkelijk schalen wanneer je bedrijfsbehoeften veranderen
Eigen datacenter vs. cloudcomputing
Met cloudcomputing huur je in feite computingpower, zoals rekenkracht en opslag, bij een ander. Je werkt ermee zoals je dat zou doen met je eigen datacenter met dit verschil: je betaalt alleen voor het verbruik en je stopt en geeft het terug wanneer je het niet meer nodig hebt. Geen onderhoud aan CPU's en opgeslagen data want de onderliggende infrastructuur wordt onderhouden door de cloudprovider. Met een cloudoplossing kun je op een optimale kostenefficiënte manier grote uitdagingen aan en geavanceerde oplossingen bieden aan de gebruikers.
Bekijk de samenvatting in onderstaande video
Tot slot over Microsoft Cloudprijsmodellen
Als je een Microsoft installatie hebt of overweegt om je bedrijfsinfrastructuur (IT) over te brengen naar de cloud is het goed om fundamentele kennis en inzicht te hebben over cloud computing en de mogelijkheden voor een juiste besluitvorming rondom je IT-infrastructuur.
Als ondernemer, gebruiker, consultant en fan van Microsoft producten schrijf ik dit blog. Het dient als een leidraad, met een algemeen karakter, om inzicht te verkrijgen bij oriëntatie, installatie, gebruik en doorontwikkeling van IT-services van jouw bedrijf.
Opmerkingen en aanvullingen zijn gewenst en kun je hieronder kwijt in de reacties. Voor meer informatie over Microsoft cloud computing, Marketing Automation, E-commerce en andere diensten voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) kun je contact met mij opnemen via het
contactformulier van Eagle Commerce (Link opent in een nieuw venster) of een e-mail sturen naar:
janarend@eaglecommerce.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten