13 november 2023

Postbus 42 loket voor de overheid

SWIS heeft Postbus 42 gelanceerd onder het motto één loket, nooit meer zoeken en meteen een antwoord op je vraag aan de overheid, met bronvermelding, en met behulp van AI.

Postbus 42

Met Postbus 42 geeft Swis een voorbeeld van hoe AI ingezet kan worden in het publieke domein. Met Postbus 42 kun je met één vraag direct relevante overheidsinformatie ontvangen. Postbus 51 diende als inspiratiebron voor deze site maar dan met gebruikmaking van moderne digitale AI Tech.

Artificial Intelligence als middel om snel overheidsinformatie te vinden

Postbus 42 voldoet aan de behoefte van burgers om alle informatie van de overheid op één plek te kunnen vinden. Dankzij nieuwe zoektechniek met AI (artificial intelligence) kan dat.

Deze technologie ‘begrijpt’ een vraag, kan verbanden leggen en vervolgens antwoord geven. Indien gewenst kan hij het samenvatten of simpeler zeggen, of je kunt een vervolgvraag stellen. Bovendien draagt het bij aan een betere en een meer persoonlijke dienstverlening door de overheid. Postbus 42 is een kijkje in de toekomst.

Lees ook: Techgirl Anna vertelt over Cloud Computing

Betrouwbare informatie van de overheid met bronvermelding

Overheidsinformatie moet betrouwbaar zijn. Daarom zijn alle antwoorden van Postbus 42 gebaseerd op de informatie van rijksoverheid.nl. Met Postbus 42 krijg je een antwoord met een overzicht van de bron van de gepresenteerde informatie door AI. De gids voor de overheid met bronvermelding.

Postbus 42 uitproberen


De links naar de bronnen staan daarom in het antwoord. Zo kun je controleren of AI de vraag goed heeft begrepen en het antwoord van de AI klopt. ChatGPT geeft bijvoorbeeld tot nu toe geen bronvermelding. Er worden links getoond waarmee direct verdere verdieping op de vraag mogelijk is.

Open source software

Postbus 42 is grotendeels gemaakt met opensourcesoftware. Ze zijn nu nog deels afhankelijk van ChatGPT om te helpen het antwoord te formuleren. Het liefst willen ze daar vanaf, maar daarvoor zijn de alternatieven nog niet goed genoeg. De Nederlandse overheid werkt momenteel aan een veilig, Nederlands alternatief voor ChatGPT in de vorm van GPT-NL.

“Swis ziet een internet voor zich waarbij niet een paar AI-orakels aan de andere kant van de wereld de dienst uitmaken, maar een internet met heel veel kleine eigen AI's,” zegt Matthias Snoei, directeur van SWIS. ”Een internet waarbij AI op een slimme manier is geïntegreerd in elke website, of op zijn minst in iedere organisatie of instantie.”

Over SWIS

SWIS is een digitaal bureau uit Leiden, dat websites en applicaties ontwikkelt die organisaties ondersteunen bij hun digitale evolutie.

Swis ontleent de één-loket-gedachte  aan het oude Postbus 51. Met het getal 42 brengen ze een ode aan The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, waar Super Computer Deep Thought na 7,5 miljoen jaar nadenken tot de conclusie komt dat 42 het antwoord is op de Ultieme vraag over het Leven, het Universum en Alles.

Over Postbus 51


Tot 1 juli 2012 verstrekte de Rijksoverheid informatie aan burgers via informatiekanalen met de naam Postbus 51 (Wiki). Deze informatie staat tegenwoordig op rijksoverheid.nl

Lees ook: Stemadvies met StemChat AI

Geen opmerkingen:

Een reactie posten