zondag 23 mei 2010

KINDERWAGEN :: HOEVEEL WIELEN?

Op websites en forums wordt veel gesproken over het aantal wielen die een kinderwagen heeft. Moet je nu kiezen voor een 3-wieler of voor een 4-wieler. 

Kinderwagen wielen
Kieskeurig is zo'n website met een behoorlijke status. Die status wordt wat mij betreft ontleent aan de onafhankelijke mening en beoordeling van consumenten over het gebruik en de ervaringen van producten en niet aan het advies van Kieskeurig zelf. Ik ben het ongeveer wel met alles oneens wat zij schrijven in de rubriek: Informatie over kinderwagens. Voor de duidelijkheid, ik ga het hier hebben over de keuze van het aantal wielen.

Trend
De 3-wieler kent een enorme populariteit maar nu is de 4-wieler weer net zo populair als vroeger. Het lijkt alsof de trend het aantal wielen bepaald en niet de feiten. Om een 4-wieler of een 3-wieler te kwalificeren worden nu voor het gemak de factoren stabiliteit en wendbaarheid aangehaald, waarbij stabiliteit zwaarder lijkt te wegen. Een 4-wieler zou stabieler zijn dan een 3-wieler. Een 3-wieler zou wendbaarder zijn dan een 4-wieler. Volgens mij ligt dat anders.

Stabiliteit
De stabiliteit van een kinderwagen is vastgelegd in de EN1888. De internationale veiligheidsnorm voor kinderwagens. In die norm is de stabiliteit vastgelegd en dus meetbaar. Stabiliteit voor kinderwagens wordt bepaald door gewichtsverdeling binnen bepaalde afmetingen. De wendbaarheid is niet genormaliseerd in de EN1888. De wendbaarheid wordt bepaald door het wielmechanisme en het formaat van de wielen (afgezien van andere factoren, zoals de constructie van het frame, het gewicht en het hefboomeffect). Zijn het zwenkwielen of niet, zijn de wielen groot of klein, zijn de wielen licht of zwaar, zijn de wielen voorzien van vering en welk materiaal is er voor de velgen/banden gekozen. Verder is de ondergrond waarop gereden wordt ook sterk van invloed op de wendbaarheid. Dit is van toepassing op zowel 4-wielers als 3-wielers. Deze 2 vaak genoemde factoren kunnen dus niet bepalend zijn voor een keuze, maar welke dan wel?

Activiteiten
Ga eens na wat je van plan bent en wat voor activiteiten je ontplooit met je kind. Ook zoiets van websites. Alsof je alleen maar op het strand loopt of in het bos. En als je dat niet doet ben je alleen maar aan het shoppen in de stad of ga je ieder weekend naar de Efteling. Nee, natuurlijk niet!

Regel
Een kinderwagen is een doordacht product met als uitgangspunt: de beste mogelijkheden voor alle activiteiten die je van plan bent. Vroeger was het duidelijker, toen mocht je in veel landen niet met een 4-wielige wagen op het voetpad lopen en werd er belasting betaald voor het aantal wielen dat je reed. Een wiel minder betekende dus minder belasting betalen en wel toegang tot het voetpad. Dit was de regel voor kinderwagens maar het lijkt mij te ver gaan om deze regel weer in te voeren. 

Ontwerp
Terug naar het aantal wielen, op basis van de factor stabiliteit heb ik bovenstaande foto gekozen. Deze kolossale Boeing 747 leunt "slechts" op 1 dubbel zwenkwiel. Daar hebben ze bij Boeing toch wel over nagedacht. Het argument om voor 3 of 4 wielen te kiezen ligt volgens mij dus meer in de originele ontwerpen van het betreffende model. Wat heeft de ontwerper willen bereiken met de huidige stand van de techniek en binnen het kader van de gegeven veiligheidsnormen. Stabiliteit is een meetbaar feit, een voorwaarde. Wendbaarheid is een keuze. Samen met design en de mogelijkheden van een kinderwagen geeft dat waarschijnlijk de doorslag.

(Foto: Uiver Fanclub Holland)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten