dinsdag 12 april 2016

Active Ants: State-of-the-Art fulfilment in Nieuwegein

Op uitnodiging van New Business Development manager Ruud Reijmerink bracht ik een bezoek aan Active Ants e-Commerce en e-Fulfilment dienstverlener op hun nieuwe locatie op het bedrijventerrein Plettenburg in Nieuwegein. Een mooie plek centraal in Nederland vlakbij de snelwegen A2, A12 en A27.

e-Commerce fulfilment Nieuwegein
Dit snel groeiende bedrijf is in de afgelopen 2 jaren niet alleen veranderd van naam na een samenvoeging van het e-fulfilment bedrijf Alpak en e-commerce bedrijf Shopservices tot Active Ants maar ook verhuisd van Lopik naar Nieuwegein. Op het voormalige terrein van DHL heeft Active Ants ruim 2600 m2 aan kantoorruimte en bijna 12.000 m2 bedrijfsruimte waarvan 1 hal maar liefst 25 meter hoog is! En wat er in die enorme bedrijfshal voor schitterende techniek is geïnstalleerd was mijn reden voor het bezoek.

Wellicht ken je deze tv-commercial van de Rabobank wel waar de beide ondernemers Jeroen Dekker en Jean Lahaye onderweg zijn naar Oslo om te kijken welke machine zij hebben gekocht om de fulfilment van webshops en webwinkels nog efficiënter te laten verlopen.Dit spotje wekte mijn interesse en dat staaltje techniek wilde ik wel heel graag live aanschouwen dus ik ging researchen en reageerde op een Tweet van Ruud waarop een spontane uitnodiging volgde.

Fulfilment twitter
Aangekomen op het enorme terrein werd ik heel plezierig ontvangen met de beloofde kop koffie en raakten we in gesprek over e-Commerce, logistiek en wat er verder allemaal bij e-Commerce komt kijken. Een complexe materie en des te meer een reden voor Active Ants om zich als full service partner op te stellen voor opdrachtgevers. Active Ants neemt niet alleen de (inter)nationale logistiek, opslag, retouren en verpakking uit handen maar heeft ook een added value programma waarbij je bijvoorbeeld kunt kiezen uit betalingsafhandeling, productfotografie en webshop bouw (Magento) tot het uit handen nemen van de complete klantenservice. Ontzorging is het idee zodat de e-Commerce ondernemer zich kan blijven focussen op zijn core business.

De Autostore
In de grootste hal op het terrein, 25 meter hoog, heeft inmiddels de installatie van de matrix met robots plaatsgevonden en wordt in combinatie met de software getest om volgende maand operationeel te kunnen zijn. Hiervan mocht ik getuige zijn.

Active Ants Autostore fulfilment Na een klimpartijtje kon ik vanaf ongeveer 10 meter hoogte (schat ik in) deze foto maken. Een strak magazijn waarbij organisatie en techniek er vanaf spat. Dat hoef je niet uit te leggen. Zoals je ziet zijn er voor de testfase van de Autostore in samenwerking met een klant al voorraden in de kratjes geplaatst om het systeem uit te kunnen testen in de pilot fase.

De kratjes zijn geschikt voor kleinere producten en kennen een flexibele indeling, door middel van schotjes te plaatsen, van 1 tot 8 locaties per kratje, afhankelijk van het formaat van het product.

Het computer gestuurde matrix systeem met rondrijdende robotjes (Autostore) voor orderpicking is in Nederland uniek in combinatie met de added value van Active Ants.

Voor zover bekent is dit het vierde logistieke centrum in ons land waarbij gebruikt gemaakt wordt van een gerobotiseerd en volledig computergestuurd magazijn door middel van dit type Autostore systeem.

De voordelen van het systeem zijn:
  • Ruimte besparend
  • Snelheid van order picking
  • Snelheid van inladen
  • Veel meer opslagcapaciteit per m2
  • Minder diefstal gevoelig
  • Modulair dus makkelijk uit te breiden
  • Exacte locaties
  • Uniform krat systeem met flexibele indeling
  • Minder foutgevoelig
  • Stofarm
Een punt is dat grotere producten een andere handling en opslag vereisen omdat deze eenvoudigweg niet in de kratjes passen maar daar zijn oplossingen voor in huis.

Emerce bedrijven top 100 2016
Emerce100 vermelding
Saillant detail is dat in dezelfde week van mijn bezoek in Nieuwegein Emerce het jaarlijkse overzicht publiceerde van de beste bedrijven in e-Business van 2016. Active Ants neemt van de in totaal meer dan 400 bedrijven die beoordeeld zijn een prominente gedeelde 1e plaats in met maar liefst 5 sterren in de categorie Fulfilment Warehousing.

Om deze hoge beoordeling te krijgen is er door het bedrijf vooral goed gescoord op kennis/knowhow wat mij niets verbaasd als je ziet hoeveel er geïnvesteerd wordt in de fysieke opslag, maar ook in de benodigde software en in efficiëntie. Dit maakt het voor de huidige en nieuwe opdrachtgevers, samen met Active Ants, mogelijk hun (online) beloftes aan de veeleisende consument waar te maken.

Added Value
Er zijn nog meer onderscheidende punten die mij zijn opgevallen aan deze club Active Ants in Nieuwegein die je niet zo snel zou verwachten bij een logistieke partij namelijk: Basketpic, Cut-off tijd, workshops voor opdrachtgevers, een e-Commerce magazine en de mogelijkheid je te vestigen op het terrein.

added value fulfilmentBasketpic
Met deze feature krijgt de consument een unieke ervaring van zijn bestelling door middel van een e-mail met een foto van de winkelwagen tijdens het logistieke proces. Een extra contact moment waarbij de consument de mogelijkheid heeft deze foto te delen via social media.

Cut-off tijd
De cut-off tijden voor webwinkels in Nederland en België zijn opgetrokken tot 23.00 uur. Deze verlenging heeft een bewezen omzetverhoging en een versterking van de concurrentiepositie van webwinkels tot gevolg.


fulfilment magazine e-commerceWorkshops
Active Ants organiseert voor haar opdrachtgevers workshops om in contact te komen met elkaar, kennis te delen en daardoor elkaar te versterken. Active Ants vindt het onderdeel van hun taak om webwinkels die aangesloten zijn succesvoller te maken.

E-Commerce Magazine
In het e-Commerce magazine met een oplage van 8500 exemplaren komen diverse e-Commerce insights aan bod zoals cross-border, late cut-off, het effect van verzendkosten en/of korting, e-mail marketing en videoblogging. Er zijn ondernemers aan het woord die een tipje van de sluier oplichten over hun behaalde successen zodat anderen daar weer van kunnen leren.

Vestigen
Op het enorme bedrijfsterrein van Active Ants kunnen andere e-Commerce bedrijven ruimte huren. Denk hierbij aan alle mogelijk soorten bedrijven die willen investeren in partnership. Dit kunnen webwinkels zijn maar ook e-Commerce gerelateerde bedrijven zoals SEO/SEA-bedrijven, developers en andere complementaire diensten.

Testfase van de Autostore
Ik heb het Autostore mogen bekijken in de testfase tijdens het inregelen van de software, het vullen van de kratten in de pilotfase en het aanleggen van de lopende banden richting de inpakafdeling. Op deze korte video krijg je een indruk hoe dat straks gaat werken.

Het geheim
Het geheim van het succes zit hem naar mijn idee in het feit dat Active Ants is ontstaan vanuit de e-Commerce gedachte en niet persé vanuit logistiek. Ze begrijpen de webwinkel ondernemer en brengen dit in de praktijk met een state-of-the-art fulfilment bedrijf met betrokken en bevlogen mensen. Zo heb ik het in ieder geval wel ervaren, het was prachtig om dit concept te zien.

Door te reageren op een tweet van Ruud Reijmerink (+17.000 volgers) ben ik hier terecht gekomen maar je kunt ze op allerlei manieren volgen via social media zoals via de bedrijfspagina op LinkedIn (deze moet nog even ge-update worden zie ik), het Twitter-account, het Blog op de Website en de Facebook pagina.

Uiteindelijk is het allemaal te doen om die klant die online besteld heeft op een webshop naar de belofte van de webwinkel te bedienen. In mei is het zover en is de Autostore van Active Ants operationeel. Bedankt Ruud voor jouw added value, rondleiding, inspiratie en de koffie. Tot snel tijdens de open dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten