vrijdag 27 mei 2016

100 Vragen en Tips bij het kopen van een kinderwagen

Waar moet je op letten en welke vragen kun je stellen bij het aanschaffen van een kinderwagen. In 100 vragen en tips wil ik je op weg helpen de juiste keuze te maken zodat je zolang mogelijk en zoveel mogelijk plezier gaat hebben van je kinderwagen, wandelwagen of buggy.

Kinderwagen kopen Tips

Ik wil de meest volledige keuzehulp bieden die je op het internet kunt vinden en die iedereen zou moeten lezen die een kinderwagen, wandelwagen of buggy gaat kopen of gebruiken. Krijg je het antwoord op jouw vraag niet, heb je een aanvulling op deze lijst of heb jij tips, laat het dan hieronder in de reacties weten. Tip: bepaal voor jezelf wat je écht belangrijk vindt, wat jij relevant vindt en welke punten gewoon aanwezig moeten zijn en stel zo je eigen lijst met prioriteiten samen. Jouw top 10.

(Onderstaande punten worden nog aangevuld met een toelichting)

1. Vergelijk de verschillende modellen
Omdat je hoogstwaarschijnlijk nog nooit eerder een kinderwagen hebt gekocht zul je in de eerste instantie overdonderd zijn door de vele modellen die er te koop zijn. Om het voor jezelf makkelijker te maken kun je een eerste selectie gaan maken door jezelf af te vragen of je de kinderwagen wilt gaan gebruiken vanaf de geboorte of dat je pas een wagen nodig hebt als je kindje bijvoorbeeld al 9 maanden oud is. Dan kun je namelijk een andere keuze maken. Vanaf de geboorte raad ik je aan een combi-kinderwagen te kiezen. Combi staat voor de mogelijkheid om zowel een wandelwagenzitje als een reiswieg op hetzelfde kinderwagenframe te plaatsen. Eerst klik je de reiswieg op het frame en je pasgeboren baby kan dan al snel mee naar buiten en wordt goed beschermd door de reiswieg. Na verloop van tijd, meestal ongeveer vanaf 9 maanden of wanneer je kindje een beetje kan zitten monteer je het zitje in het frame en kun je de wandelwagen gebruiken tot uit. Tot uit wil zeggen tot rond de 4 jaar of wanneer je kindje zelfstandig kan lopen. In het geval dat je kindje al wat ouder is kun je meteen gaan voor een wandelwagen of buggy. Let er dan op of de rugleuning en de beensteun voldoende verstelbaar zijn van zit- naar slaapstand. De slaapstand van een buggy is nooit 100% vlak dus het is geen vervanging van de reiswieg. Een ander selectie criterium kan zijn of je graag zwenkwielen of vaste wielen wilt maar daarover later meer.

2. Vergelijk de merken die er zijn
Omdat alle kinderwagen merken hun eigen specifieke voordelen hebben zou ik er zeker een aantal vergelijken. Bekende merken kinderwagens zijn: Bugaboo, Mutsy, Joolz, Peg Perrego, Koelstra, Easywalker, Bébécar, Britax Römer, Quinny, Maxi-Cosi, Cybex, Nuna, Chicco, en Stokke. Misschien heb je al een lichte voorkeur dus om het voor jezelf makkelijker te maken zou je er bijvoorbeeld 3 kunnen uitkiezen op basis van punten die je sowieso aanstaan zoals uiterlijk, aantal wielen en naamsbekendheid. Beoordeel ze dan op allerlei voor jou belangrijke punten net zolang totdat je het voor jou passende model hebt uitgekozen. Naast de bekende merken die hip, actueel en vernieuwend zijn bestaan er ook minder bekende merken en huismerken van babywinkels zoals Dubatti, Cabino, Kidsriver, Qute en Prénatal.

3. Houd rekening met je eigen omstandigheden
Ga voor jezelf na of er, afgezien van de geboorte van je kindje natuurlijk, binnenkort nog meer veranderingen in je situatie komen. Bijvoorbeeld meer of minder werken, verhuizen, een andere auto, oppas, opbergruimte voor de kinderwagen en natuurlijk ook hoe je je met de baby gaat verplaatsen en dan bedoel ik veel wandelen, boodschappen doen, logeren en op vakantie. Houd hier alvast rekening mee bij het aanschaffen van een kinderwagen.

4. Kun je een kinderwagen lenen
Dit komt regelmatig voor. Het is natuurlijk prachtig als je een kinderwagen kunt lenen en helemaal als die ook nog een beetje aan je wensen voldoet. Ik raad je wel aan de gebruiksaanwijzing erbij te vragen en de wagen helemaal langs te lopen alsof je een tweedehands kinderwagen van marktplaats koopt (zie volgende punt). Hiermee voorkom je veiligheidsproblemen, gevaarlijke situaties en teleurstellingen. Een kinderwagen moet 100% functioneren en veilig zijn.

5. Bepaal of je een nieuwe of tweedehands kinderwagen wilt kopen
Wel of niet tweedehands? Het heeft veel voordelen om een nieuwe kinderwagen te kopen. Je weet dan immers van wie de kinderwagen komt, handig bij eventuele service en/of garantie, en dat hij niet gebruikt is. Je bent de eerste eigenaar! De nieuwe kinderwagen moet voldoen aan de nieuwste veiligheidsnorm NEN EN-1888, ik zou daar persoonlijk altijd naar vragen, en is gemaakt met de nieuwste inzichten rond gebruiksgemak zoals een handige (éénhand)bediening, kliksystemen zodat je alle delen (autostoel, reiswieg, zitje) makkelijk op hetzelfde frame klikt en de hipste kleuren waaruit je kunt kiezen. Over het algemeen hebben de nieuwste kinderwagens ook een uitgebreid op maat gemaakt en bijpassend accessoirepakket. Kies je voor tweedehands dan is het aanbod enorm. Je kunt dezelfde punten die ik in mijn blog noem allemaal aflopen maar het is verstandig in ieder geval zeker te zijn van het volgende: is de kinderwagen niet kapot, werken de remmen helemaal goed én werken ze 100% op minimaal beide achterwielen, is er een originele gebruiksaanwijzing bij en het liefst ook de aankoopbon, bekijk of de slijtage acceptabel is van zowel stoffering, ritsen, banden, techniek en het inklapmechanisme. Ga ook na of de kinderwagen voldoet aan de NEN-EN1888 (vaak een stikker onder het frame of een vermelding in de gebruiksaanwijzing), of de reiswieg, zitting en eventuele accessoires schoon zijn en goed passen op de kinderwagen. Als je zwakke plekken ziet of het frame is verbogen of als de 5-puntsveiligheidsgordel niet 100% werkt, doe het dan niet! Mocht je de tweedehands kinderwagen willen repareren dan adviseer ik je altijd originele onderdelen van de fabrikant te gebruiken en het door een specialist te laten uitvoeren, liefst de fabrikant zelf. Een andere optie is om voor geen van beide te kiezen en naar showmodellen, beursmodellen of andere actuelere modellen op zoek te gaan waarvoor natuurlijk dezelfde punten gelden.

6. Hoelang kun je de kinderwagen gebruiken
Die informatie is niet altijd even duidelijk en dat vind ik ergens wel logisch omdat iedere baby een eigen groeicurve heeft en de één iets sneller is met zitten en lopen dan de ander. In het algemeen wordt er aangegeven dat je een combi-kinderwagen (met reiswieg) kunt gebruiken vanaf de geboorte tot ongeveer 4 jaar en een buggy vanaf ongeveer 6 maanden, afhankelijk van het type en de instelmogelijkheden. Ik geef je mee om in ieder geval na te gaan wat de fabrikant hierover communiceert en wat de winkelier adviseert, waarbij het draaggewicht van de wagen een belangrijke rol speelt. Hoeveel kan de kinderwagen, wandelwagen of buggy aan kwa gewicht en is deze getest en goedgekeurd door een officieel testhuis. Dan heb je in ieder geval een startpunt. De beste kinderwagens houden natuurlijk met hun ontwerp rekening met de verschillen in gewicht, lengte en beweeglijkheid die baby's de eerste jaren hebben en zorgen dus voor voldoende instelmogelijkheden. Ga vooral niet te snel over op een zitpositie als je kindje dat nog niet aan kan en laat je kindje ook niet te lang in de reiswieg wanneer je kindje beweeglijk is en zich over de rand kan trekken.

7. Accessoires kiezen
Wat ben je van plan? Op vakantie, boodschappen doen, op reis of ga je eropuit in de hitte, zon of juist in de kou, regen en wind? Kies voor een accessoirepakket dat bij jou plannen past. Tot de standaard accessoires behoren de voetenzak, de adapter voor het plaatsen van een maxi-cosi autostoeltje groep-0 en de regenhoes. Daarnaast kun je ook denken aan: een parasol of zonnescherm, een verzorgingstas, een klamboe (hor, muggengaas) tegen insecten, een meerijdplankje, boodschappenmand (meestal standaard bij de wagen), een extra zomerbekleding, een reistas ter bescherming van de wagen tijdens transport of op reis én wat fabrikanten zoal verder hebben bedacht. Let er bij de regenhoes op dat je er bij een combi-kinderwagen twee nodig hebt, één voor de reiswieg en één voor het zitje. De pasvorm is anders en let op of de regenhoes goed aansluit en voldoende ventilatie heeft. Rij je na een plensbui ergens naar binnen haal dan altijd de regenhoes van de wagen af en zet de kap open voor voldoende zuurstof. Of je beter originele accessoires of universele accessoires kunt kopen lees je verderop in dit blog. Wat ik afraad zijn alle accessoires die niet voor de kinderwagen, wandelwagen of buggy zijn bedoeld maar wel op de markt zijn zoals: tassenhaken, opbergzakken en andere extra's die ten koste gaan van de stabiliteit en dus de veiligheid. Voorkom hoe dan ook dat je wagen kan omvallen!

8. Ga je met je baby op vakantie
Afhankelijk van de bestemming en de huisvesting is het aan te bevelen goed voorbereid te vertrekken. Houd daarbij ook rekening met eventueel oponthoud tijdens de reis zoals files en vertragingen op vliegvelden. Zorg dat je voldoende eten en drinken voor je baby meeneemt. Vraag je af wat je gaat doen tijdens de vakantie en of je de kinderwagen daarvoor nodig hebt. Je kunt ook kiezen voor een lichtgewicht buggy die veel kleiner en handzamer is maar deze is weer minder geschikt voor slapen en langere wandelingen. Het terrein is niet altijd even mooi geplaveid als je wellicht gewend bent dus dan zijn grotere wielen wel prettig. Maak een goede afweging of je een grote, maar comfortabele kinderwagen meeneemt of een handzame buggy. Het spreekt voor zich dat een kleine buggy minder plaats inneemt dan een kinderwagen. Er zijn ook organisaties die wagens verhuren tijdens je verblijf. Het roept dezelfde vragen op als in dit blog maar kan een oplossing zijn.

9. Past de kinderwagen in de auto
Gebruik je vaak de auto, ga dan eerst proberen of de kinderwagen in de kofferbak past. Kan de kinderwagen uit elkaar gehaald worden, kunnen de wielen makkelijk van het frame afgehaald worden en is het geheel niet te zwaar om op te tillen. Er zijn ook reiswiegen die je in elkaar kunt vouwen om plaats te besparen zodat alles ook in de kleinere modellen auto's mee kan. Een buggy neemt sowieso minder plaats in en is licht van gewicht ten opzichte van een complete kinderwagen. Voor de kortere uitstapjes zoals boodschappen doen wordt vaak gebruik gemaakt van het maxi-cosi autostoeltje - die toch verplicht is om je baby in de auto te vervoeren - met een adapter op het frame te klikken. Dan hoeft in dat geval de reiswieg niet mee. Je kunt ook de afmetingen van de ingevouwen producten opvragen of opzoeken op internet. Let op of de afmetingen inclusief of exclusief de wielen worden opgegeven. Ga vervolgens met een centimeter de kofferbak meten en kijk of het past.

10. Til je de kinderwagen makkelijk in het openbaar vervoer
Ik zie vaak kinderwagens in het openbaar vervoer getild worden. Niet aan te bevelen maar wel de snelste manier. Zeker als je alleen bent. Het optillen van een kinderwagen doe je altijd zonder je kind in de wagen al is het soms nog zo onhandig. Mijn ervaring is dat als je om hulp vraagt er altijd wel iemand bereid is de wagen in het openbaar vervoer te tillen. Maak je veel gebruik van het openbaar vervoer dan zijn het gewicht van de wagen en het makkelijk in-en uitklappen belangrijke factoren om rekening mee te houden. Houd je voor de rest aan de instructies van de vervoersmaatschappij waar de kinderwagen moet staan tijdens de rit en hoe je je kind veilig vervoerd. Je kunt deze informatie bij de maatschappij opvragen of hun website bezoeken.

11. Past de kinderwagen in de lift
Maak je regelmatig gebruik van een lift dan moet de kinderwagen inclusief jezelf in de lift passen. Het spreekt misschien voor zich maar je zal er maar niet aan gedacht hebben. Je hoeft dan niet steeds de wagen in te klappen en weer uit te klappen. De lift die je regelmatig gebruikt dus even opmeten als je niet zeker bent of het past. Soms heeft een kinderwagen een verstelbare of inschuifbare duwstang zodat je de kinderwagen wat kleiner kunt maken voor in de lift. Voor de afmetingen neem je dus het uiterste punt van de duwstang tot het uiterste punt aan de andere kant van de wagen.

12. Wat is het gewicht van de kinderwagen
Dit loopt uiteen en kan variëren van 4.5 - 7 kg. voor een lichtgewicht buggy tot 12 kg. of meer voor een kinderwagen. Uiteraard is dit afhankelijk van het model, de materiaalkeuze en hoe compleet de uitvoering is. Hoe meer opties des te waarschijnlijker dat de wagen zwaarder is en dat is ergens wel logisch. Iedere fabrikant geeft het gewicht op maar ga wel na of dit inclusief alle losse delen is of zonder. Zo kun je een kinderwagen, wandelwagen of buggy wegen met kap, stoffering, wielen en zitje of zonder.

13. Klapt de kinderwagen makkelijk in elkaar
Dit ga je heel vaak doen dus moet het vooral geen frustratie worden. Er zijn verschillende inklapsystemen van volautomatisch tot ingewikkeld, van vouwsystemen tot schuiftechnieken. Het is dus de moeite waard om uit te proberen of de kinderwagen waar je oog op gevallen is daadwerkelijk makkelijk in te klappen is en ook weer uit te klappen is. Een tweede inklapveiligheid maakt het niet eenvoudiger omdat het een extra handeling is maar zorgt er wel voor dat de kinderwagen nooit in elkaar schiet als de eerste veiligheid niet functioneert of per ongeluk los gemaakt wordt door bijvoorbeeld een spelend tweede kind. Na een paar keer proberen moet het je makkelijk lukken. Denk daarbij ook aan anderen die de wagen ook gaan gebruiken zoals je partner, opa en oma en de oppas.

14. Is de duwstang in hoogte verstelbaar
Dat is handig wanneer meerdere mensen in jouw omgeving ook met de kinderwagen, wandelwagen of buggy onderweg gaan. Je bent meestal niet even lang en voorover gebukt duwen is niet fijn. De meeste kinderwagens hebben deze voorziening maar zijn wel verschillend van systeem. Er zijn duwstangen die je door middel van een verstelknop in hoogte veranderd of door middel van een in- en uitschuifsysteem. Bij de laatste schuiven de buizen of delen in elkaar of langs elkaar. De meeste buggy's hebben geen verstelling op enkele exemplaren na. Ga dan voor een goed gemiddelde voor de gebruikers en ik zeg dan; beter iets te hoog dan te laag. Met een verstelbare duwstang verander je ook de loopafstand tussen jouw voeten en de kinderwagen, wandelwagen of buggy zodat je de achterkant van de wagen niet raakt. Doordat je de duwstang kunt verstellen wordt de ingeklapte wagen ook een kleiner pakketje.

15. Wie gaan de kinderwagen gebruiken
Jijzelf natuurlijk maar wie nog meer? Je partner, opa, oma de oppas, een vriend of vriendin of de verzorgers van het kinderdagverblijf? Voordat je jouw wagen afgeeft aan iemand anders adviseer ik je om tekst en uitleg te geven over het inklapmechanisme, de werking van alle aanwezige knopjes, de werking van de 5-puntsveilgheidsgordel, de kliksystemen én de werking van de rem. Leg alle mogelijke situaties en gebruiksopties goed uit. Mijn beste advies is: laat de gebruiker eerst de gebruiksaanwijzing doornemen en probeer het samen uit. Benadruk en geef tips voor veilig gebruik en wijs ze op dit blog als naslagwerk of als voorwerk. Het uitgangspunt zou moeten zijn wanneer iets niet lukt: nooit forceren en bij twijfel niet doen! Veiligheid, gemak en plezier staan voorop voor alle gebruikers.

16. Gaat de kinderwagen mee naar de oppas en/of kinderdagverblijf
17. Is de stoffering makkelijk te reinigen
18. Kan de reiswieg ingeklapt worden
19. Zit er een duidelijke gebruiksaanwijzing bij met afbeeldingen
20. Wat is de garantieperiode
21. Wat valt er onder de garantie
22. Is de kinderwagen getest en goedgekeurd
23. Is er een demo video
24. Hoe zijn de ervaringen van andere gebruikers
25. Wat zijn de afmetingen van de reiswieg
26. Wat zijn de afmetingen van de zitting
27. Is de rugleuning verstelbaar
28. Is de voetensteun verstelbaar
29. Van welk materiaal is het frame gemaakt
30. Heeft de kinderwagen luchtbanden
31. Hoe onderhoud ik de wielen
32. Waar staat de kinderwagen als ik hem niet gebruik
33. Hoe neem ik de kinderwagen mee in het vliegtuig
34. Welk type kinderwagen kies ik
35. Hoeveel wielen zitten er op mijn kinderwagen
36. Grote of kleine wielen
37. Kies ik voor zwenkwielen of vaste wielen
38. Kunnen de zwenkwielen vast gezet worden
39. Zit er vering op alle wielen
40. Heeft de wandelwagen een veiligheidsvoorbeugel
41. Kan ik de reiswieg makkelijk dragen
42. Heeft de kinderwagen een kap
43. Is de kap afneembaar
44. Is de kap verstelbaar
45. Is de kap verlengbaar
46. Hebben de reiswieg en zitting dezelfde kap of 2 verschillende kappen
47. Kan de zitting omgedraaid worden
48. Is de stoffering zacht
49. Zit er een goed matras in de reiswieg
50. Zijn er voldoende opbergmogelijkheden
51. Heeft de zitting een 5-puntsveiligdsgordel
52. Is de 5-puntsveiligheidsgordel voldoende instelbaar
53. Zijn alle bewegende delen goed afgeschermd
54. Zit er een rem op beide achterwielen
55. Kun je de rem makkelijk bedienen
56. Is er voldoende ventilatie
57. Kies je een buggy, wandelwagen of een kinderwagen
58. Is er een adapter beschikbaar voor montage autostoeltje
59. Zijn er onderdelen beschikbaar
60. Is de kinderwagen recyclebaar
61. Wat is mijn kinderwagen straks tweedehands waard
62. Hoeveel kinderen wil je vervoeren met de kinderwagen
63. Kan er een extra zitting of reiswieg geplaatst worden
64. Is er een meerijdplankje beschikbaar
65. Waar kan ik terecht met een probleem
66. Wat is de levertijd
67. Is de duwstang omkeerbaar
68. Wil ik de zittingen naast elkaar of achterelkaar
69. Kan ik achteraf betalen
70. Heb ik recht op retour
71. Is de kinderwagen geschikt voor alle seizoenen
72. Rijdt en stuurt de kinderwagen soepel
73. Kan ik mijn kinderwagen verzekeren
74. Is mijn kinderwagen zichtbaar in het donker
75. Kan ik mijn kinderwagen zelf configureren
76. Wil ik een combi-kinderwagen
77. Wat kost een kinderwagen
78. Kan ik mijn kinderwagen in het buitenland kopen
79. Koop ik mijn kinderwagen online of in de winkel
80. Passen de accessoires goed wanneer ik ze gebruik
81. Kies je originele of universele accessoires
82. Vanaf wanneer wil je de kinderwagen gebruiken
83. Hoelang gaat een kinderwagen mee
84. Heb ik een extra buggy nodig
85. Beschermd de bekleding tegen UV-zonnestralen
86. Kan ik een proefrit maken
87. Blijft de kinderwagen ingeklapt als je hem moet tillen
88. Is de duwstang bekleed met prettig materiaal
89. Hoe hoog zitten de reiswieg en zitting in het frame geplaatst
90. Kies ik voor een ‘special edition’
91. Kan ik de kinderwagen als slaapplaats gebruiken
92. Wat zijn de alternatieven voor een kinderwagen
93. Kan de reiswieg op de achterbank van de auto voor vervoer van mijn kind
94. Is de kinderwagen geschikt voor alle terreinen
95. Kan de kinderwagen mee op de fiets
96. Hoeveel gewicht kan de kinderwagen dragen
97. Waar is de kinderwagen gemaakt
98. Kan ik mijn kinderwagen inruilen
99. Kies ik een voor een merk of voor een huismerk
100. Is er plaats om de kinderwagen veilig te stallen als je hem niet gebruikt

Deze lijst heb ik samengesteld met tips en vragen bij het bestellen van kinderwagens maar kan voor het grootste gedeelte ook toegepast worden bij het online of offline kopen van een wandelwagen of buggy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten