27 mei 2016

100 Vragen en Tips bij het kopen van een kinderwagen

Waar moet je op letten en welke vragen kun je stellen bij het aanschaffen van een kinderwagen. Hier vind je 100 vragen en tips om je op weg helpen de juiste keuze te maken zodat je zolang mogelijk en zoveel mogelijk plezier gaat hebben van je kinderwagen, wandelwagen of buggy.

Kinderwagen kopen Tips en Keuzehulp

De Ultieme Gids voor het Kopen van een Kinderwagen

Als je zwanger bent, is het kiezen van de juiste kinderwagen een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen. Er zijn zoveel factoren om rekening mee te houden en zoveel merken om uit te kiezen. In deze blogpost gaan we dieper in op de punten waar je op moet letten bij het kopen van een kinderwagen.

Waarom is de Juiste Kinderwagen Belangrijk?

Een kinderwagen is meer dan alleen een vervoermiddel voor je baby. Het is een essentieel onderdeel van je dagelijkse leven en kan een grote invloed hebben op het comfort en de veiligheid van je kind. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen om de juiste kinderwagen te kiezen.

Comfort voor de Baby

Het comfort van je baby is van het grootste belang. Een comfortabele kinderwagen zorgt ervoor dat je baby zich veilig en geborgen voelt, wat bijdraagt aan hun algehele welzijn. Kijk naar de kwaliteit van de bekleding, de verstelbaarheid van de rugleuning en de voetsteun, en de schokabsorptie van de wielen.

Gemak voor de Ouders

Een goede kinderwagen moet ook gemakkelijk te gebruiken zijn voor de ouders. Het moet gemakkelijk te manoeuvreren zijn, vooral in drukke stedelijke omgevingen. Het moet ook gemakkelijk op te vouwen zijn voor opslag of transport. Bovendien moet het gemakkelijk schoon te maken zijn, want we weten allemaal hoe rommelig baby’s kunnen zijn!

Hoe Kies je de Juiste Kinderwagen?

Bij het kiezen van een kinderwagen zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden:

Veiligheid
Dit is de belangrijkste factor. Zorg ervoor dat de kinderwagen voldoet aan alle veiligheidsnormen en -voorschriften. Controleer of er een veiligheidsgordel is en of de remmen goed werken. Het frame moet stevig zijn en de kinderwagen moet stabiel zijn, zelfs wanneer hij volledig beladen is.

Comfort
Zowel voor jou als voor je baby is comfort belangrijk. Kijk naar de kwaliteit van de bekleding, de verstelbaarheid van de rugleuning en de voetsteun, en de schokabsorptie van de wielen. De handgrepen moeten op de juiste hoogte zijn en de kinderwagen moet gemakkelijk te duwen zijn.

Gebruiksgemak
Een goede kinderwagen moet gemakkelijk te manoeuvreren en op te vouwen zijn. Het moet ook gemakkelijk schoon te maken zijn. Kijk naar functies zoals afneembare en wasbare bekleding, een grote boodschappenmand en een eenvoudig inklapsysteem.

Prijs
Hoewel je misschien geneigd bent om te gaan voor de goedkoopste optie, is het belangrijk om te onthouden dat je krijgt waar je voor betaalt. Een duurdere kinderwagen kan op de lange termijn een betere investering zijn, omdat hij langer meegaat en beter bestand is tegen slijtage.

Populaire Kinderwagenmerken

Er zijn veel verschillende merken kinderwagens op de markt, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Enkele van de meest populaire merken zijn Bugaboo, Stokke, Joolz en Easywalker. Doe je onderzoek en lees beoordelingen om te zien welk merk het beste bij jou en je levensstijl past.

Bugaboo
Bugaboo is een Nederlands merk dat bekend staat om zijn innovatieve ontwerpen en hoogwaardige materialen. Ze bieden een breed scala aan kinderwagens, van compacte stadsmodellen tot robuuste all-terrain kinderwagens.

Stokke
Stokke is een Noors merk dat bekend staat om zijn ergonomische ontwerpen. Hun kinderwagens zijn ontworpen om de band tussen ouder en kind te bevorderen, met hogere zitjes voor beter oogcontact en interactie.

Joolz
Joolz is een Nederlands merk dat zich richt op duurzaamheid en positief ontwerp. Ze planten een boom voor elke kinderwagen die ze verkopen en hun verpakkingen kunnen worden omgevormd tot speelgoed of nuttige voorwerpen voor in de kinderkamer.

Easywalker
Easywalker is een Nederlands merk dat bekend staat om zijn praktische en stijlvolle kinderwagens. Ze bieden een breed scala aan modellen, van compacte buggy’s tot volledig uitgeruste kinderwagens, allemaal ontworpen met het oog op gebruiksgemak en comfort.

Kinderwagen Accessoires

Naast het kiezen van de juiste kinderwagen, zijn er ook verschillende accessoires die je kunt overwegen om je ervaring te verbeteren. Deze kunnen variëren van praktische items zoals regenhoezen en zonnekappen, tot comfortverhogende toevoegingen zoals voetenzakken en snackbakjes. Sommige merken bieden ook bijpassende luiertassen en parasols aan. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle accessoires universeel zijn, dus zorg ervoor dat de accessoires die je kiest compatibel zijn met je specifieke kinderwagen.

Conclusie


Het kopen van een kinderwagen is een grote beslissing, maar met de juiste informatie en overweging, kun je de perfecte kinderwagen vinden die aan al je behoeften voldoet. Vergeet niet, de veiligheid en het comfort van je kind zijn het allerbelangrijkste. Veel succes met je zoektocht!

Het streven is de meest volledige keuzehulp te bieden die je op het internet kunt vinden en die iedereen zou moeten lezen die een kinderwagen, wandelwagen of buggy gaat kopen of gebruiken. Krijg je het antwoord op jouw vraag niet, heb je een aanvulling op deze lijst of heb jij tips, laat het dan hieronder in de reacties weten. Tip: bepaal voor jezelf wat je écht belangrijk vindt, wat jij relevant vindt en welke punten gewoon aanwezig moeten zijn en stel zo je eigen lijst met prioriteiten samen. Jouw top 10.

Klik op de link voor een toelichting


1. Vergelijk de verschillende modellen

9. Past de kinderwagen in de auto


Gebruik je vaak de auto, ga dan eerst proberen of de kinderwagen in de kofferbak past. Kan de kinderwagen uit elkaar gehaald worden, kunnen de wielen makkelijk van het frame afgehaald worden en is het geheel niet te zwaar om op te tillen. Er zijn ook reiswiegen die je in elkaar kunt vouwen om plaats te besparen zodat alles ook in de kleinere modellen auto's mee kan. Een buggy neemt sowieso minder plaats in en is licht van gewicht ten opzichte van een complete kinderwagen. Voor de kortere uitstapjes zoals boodschappen doen wordt vaak gebruik gemaakt van het maxi-cosi autostoeltje - die toch verplicht is om je baby in de auto te vervoeren - met een adapter op het frame te klikken. Dan hoeft in dat geval de reiswieg niet mee. Je kunt ook de afmetingen van de ingevouwen producten opvragen of opzoeken op internet. Let op of de afmetingen inclusief of exclusief de wielen worden opgegeven. Ga vervolgens met een centimeter de kofferbak meten en kijk of het past.

10. Til je de kinderwagen makkelijk in het openbaar vervoer


Je ziet vaak kinderwagens in het openbaar vervoer getild worden. Niet aan te bevelen maar wel de snelste manier. Zeker als je alleen bent. Het optillen van een kinderwagen doe je altijd zonder je kind in de wagen al is het soms nog zo onhandig. De ervaring is dat als je om hulp vraagt er altijd wel iemand bereid is de wagen in het openbaar vervoer te tillen. Maak je veel gebruik van het openbaar vervoer dan zijn het gewicht van de wagen en het makkelijk in-en uitklappen belangrijke factoren om rekening mee te houden. Houd je voor de rest aan de instructies van de vervoersmaatschappij waar de kinderwagen moet staan tijdens de rit en hoe je je kind veilig vervoerd. Je kunt deze informatie bij de maatschappij opvragen of hun website bezoeken.

11. Past de kinderwagen in de lift


Maak je regelmatig gebruik van een lift dan moet de kinderwagen inclusief jezelf in de lift passen. Het spreekt misschien voor zich maar je zal er maar niet aan gedacht hebben. Je hoeft dan niet steeds de wagen in te klappen en weer uit te klappen. De lift die je regelmatig gebruikt dus even opmeten als je niet zeker bent of het past. Soms heeft een kinderwagen een verstelbare of inschuifbare duwstang zodat je de kinderwagen wat kleiner kunt maken voor in de lift. Voor de afmetingen neem je dus het uiterste punt van de duwstang tot het uiterste punt aan de andere kant van de wagen.

12. Wat is het gewicht van de kinderwagen


Dit loopt uiteen en kan variëren van 4.5 - 7 kg. voor een lichtgewicht buggy tot 12 kg. of meer voor een kinderwagen. Uiteraard is dit afhankelijk van het model, de materiaalkeuze en hoe compleet de uitvoering is. Hoe meer opties des te waarschijnlijker dat de wagen zwaarder is en dat is ergens wel logisch. Iedere fabrikant geeft het gewicht op maar ga wel na of dit inclusief alle losse delen is of zonder. Zo kun je een kinderwagen, wandelwagen of buggy wegen met kap, stoffering, wielen en zitje of zonder.

13. Klapt de kinderwagen makkelijk in elkaar


Dit ga je heel vaak doen dus moet het vooral geen frustratie worden. Er zijn verschillende inklapsystemen van volautomatisch tot ingewikkeld, van vouwsystemen tot schuiftechnieken. Het is dus de moeite waard om uit te proberen of de kinderwagen waar je oog op gevallen is daadwerkelijk makkelijk in te klappen is en ook weer uit te klappen is. Een tweede inklapveiligheid maakt het niet eenvoudiger omdat het een extra handeling is maar zorgt er wel voor dat de kinderwagen nooit in elkaar schiet als de eerste veiligheid niet functioneert of per ongeluk los gemaakt wordt door bijvoorbeeld een spelend tweede kind. Na een paar keer proberen moet het je makkelijk lukken. Denk daarbij ook aan anderen die de wagen ook gaan gebruiken zoals je partner, opa en oma en de oppas.

14. Is de duwstang van de kinderwagen in hoogte verstelbaar


Dat is handig wanneer meerdere mensen in jouw omgeving ook met de kinderwagen, wandelwagen of buggy onderweg gaan. Je bent meestal niet even lang en voorover gebukt duwen is niet fijn. De meeste kinderwagens hebben deze voorziening maar zijn wel verschillend van systeem. Er zijn duwstangen die je door middel van een verstelknop in hoogte veranderd of door middel van een in- en uitschuifsysteem. Bij de laatste schuiven de buizen of delen in elkaar of langs elkaar. De meeste buggy's hebben geen verstelling op enkele exemplaren na. Ga dan voor een goed gemiddelde voor de gebruikers en ik zeg dan; beter iets te hoog dan te laag. Met een verstelbare duwstang verander je ook de loopafstand tussen jouw voeten en de kinderwagen, wandelwagen of buggy zodat je de achterkant van de wagen niet raakt. Doordat je de duwstang kunt verstellen wordt de ingeklapte wagen ook een kleiner pakketje.

15. Wie gaan de kinderwagen gebruiken


Jijzelf natuurlijk maar wie nog meer? Je partner, opa, oma de oppas, een vriend of vriendin of de verzorgers van het kinderdagverblijf? Voordat je jouw wagen afgeeft aan iemand anders adviseer ik je om tekst en uitleg te geven over het inklapmechanisme, de werking van alle aanwezige knopjes, de werking van de 5-puntsveilgheidsgordel, de kliksystemen én de werking van de rem. Leg alle mogelijke situaties en gebruiksopties goed uit. Mijn beste advies is: laat de gebruiker eerst de gebruiksaanwijzing doornemen en probeer het samen uit. Benadruk en geef tips voor veilig gebruik en wijs ze op dit blog als naslagwerk of als voorwerk. Het uitgangspunt zou moeten zijn wanneer iets niet lukt: nooit forceren en bij twijfel niet doen! Veiligheid, gemak en plezier staan voorop voor alle gebruikers.

16. Gaat de kinderwagen mee naar de oppas en/of kinderdagverblijf
17. Is de stoffering van de kinderwagen makkelijk te reinigen
18. Kan de reiswieg van de kinderwagen ingeklapt worden
19. Zit er een duidelijke gebruiksaanwijzing bij de kinderwagen met afbeeldingen
20. Wat is de garantieperiode van de kinderwagen
21. Wat valt er onder de garantie van de kinderwagen
22. Is de kinderwagen getest en goedgekeurd
23. Is er een demo video van de kinderwagen
24. Hoe zijn de ervaringen van andere gebruikers
25. Wat zijn de afmetingen van de reiswieg
26. Wat zijn de afmetingen van de zitting
27. Is de rugleuning verstelbaar
28. Is de voetensteun verstelbaar
29. Van welk materiaal is het frame gemaakt
30. Heeft de kinderwagen luchtbanden
31. Hoe onderhoud ik de wielen
32. Waar staat de kinderwagen als ik hem niet gebruik
33. Hoe neem ik de kinderwagen mee in het vliegtuig
34. Welk type kinderwagen kies ik
35. Hoeveel wielen zitten er op mijn kinderwagen
36. Grote of kleine wielen
37. Kies ik voor zwenkwielen of vaste wielen
38. Kunnen de zwenkwielen vast gezet worden
39. Zit er vering op alle wielen
40. Heeft de wandelwagen een veiligheidsvoorbeugel
41. Kan ik de reiswieg makkelijk dragen
42. Heeft de kinderwagen een kap
43. Is de kap afneembaar
44. Is de kap verstelbaar
45. Is de kap verlengbaar
46. Hebben de reiswieg en zitting dezelfde kap of 2 verschillende kappen
47. Kan de zitting omgedraaid worden
48. Is de stoffering zacht
49. Zit er een goed matras in de reiswieg
50. Zijn er voldoende opbergmogelijkheden
51. Heeft de zitting een 5-puntsveiligdsgordel
52. Is de 5-puntsveiligheidsgordel voldoende instelbaar
53. Zijn alle bewegende delen goed afgeschermd
54. Zit er een rem op beide achterwielen
55. Kun je de rem makkelijk bedienen
56. Is er voldoende ventilatie
57. Kies je een buggy, wandelwagen of een kinderwagen
58. Is er een adapter beschikbaar voor montage autostoeltje
59. Zijn er onderdelen beschikbaar
60. Is de kinderwagen recyclebaar
61. Wat is mijn kinderwagen straks tweedehands waard
62. Hoeveel kinderen wil je vervoeren met de kinderwagen
63. Kan er een extra zitting of reiswieg geplaatst worden
64. Is er een meerijdplankje beschikbaar
65. Waar kan ik terecht met een probleem
66. Wat is de levertijd
67. Is de duwstang omkeerbaar
68. Wil ik de zittingen naast elkaar of achterelkaar
69. Kan ik achteraf betalen
70. Heb ik recht op retour
71. Is de kinderwagen geschikt voor alle seizoenen
72. Rijdt en stuurt de kinderwagen soepel
73. Kan ik mijn kinderwagen verzekeren
74. Is mijn kinderwagen zichtbaar in het donker
75. Kan ik mijn kinderwagen zelf configureren
76. Wil ik een combi-kinderwagen
77. Wat kost een kinderwagen
78. Kan ik mijn kinderwagen in het buitenland kopen
79. Koop ik mijn kinderwagen online of in de winkel
80. Passen de accessoires goed wanneer ik ze gebruik
81. Kies je originele of universele accessoires
82. Vanaf wanneer wil je de kinderwagen gebruiken
83. Hoelang gaat een kinderwagen mee
84. Heb ik een extra buggy nodig
85. Beschermd de bekleding tegen UV-zonnestralen
86. Kan ik een proefrit maken
87. Blijft de kinderwagen ingeklapt als je hem moet tillen
88. Is de duwstang bekleed met prettig materiaal
89. Hoe hoog zitten de reiswieg en zitting in het frame geplaatst
90. Kies ik voor een ‘special edition’
91. Kan ik de kinderwagen als slaapplaats gebruiken
92. Wat zijn de alternatieven voor een kinderwagen
93. Kan de reiswieg op de achterbank van de auto voor vervoer van mijn kind
94. Is de kinderwagen geschikt voor alle terreinen
95. Kan de kinderwagen mee op de fiets
96. Hoeveel gewicht kan de kinderwagen dragen
97. Waar is de kinderwagen gemaakt
98. Kan ik mijn kinderwagen inruilen
99. Kies ik een voor een merk of voor een huismerk
100. Is er plaats om de kinderwagen veilig te stallen als je hem niet gebruikt

Deze lijst heb ik samengesteld met tips en vragen bij het bestellen van kinderwagens maar kan voor het grootste gedeelte ook toegepast worden bij het online of offline kopen van een wandelwagen of buggy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten