dinsdag 22 juni 2010

KOELSTRA :: EEN NIEUWE KINDERWAGEN?

Het is altijd hetzelfde liedje, hoe kies je de juiste kinderwagen? Standaard vragen zoals wat ga je ondernemen? Ga je veel met de auto of veel met het openbaar vervoer? Loop je graag in de stad of in het bos? Deze vragen passeren de revue steeds weer.

Koelstra Latinique kinderwagen

Natuurlijk ligt bij iedere levensstijl de nadruk wel op het één of op het ander, maar het lijkt mij niet dat het één het ander uitsluit. Misschien in heel uitzonderlijke gevallen wel maar in 4 jaar tijd komt het allemaal wel eens voor denk ik, dus dan wil je ook dat je kinderwagen voldoet.

De kinderwagen, natuurlijk een combi, wil je toch gebruiken vanaf de geboorte tot een jaar of 4. Ga eens na wat jij in die komende 4 jaar van plan bent. Die vraag stel je je niet iedere dag. Zeker moeilijk in te schatten omdat het leven toch gaat veranderen na de geboorte van je kind, al wil je dat niet altijd geloven.

Reden te meer, omdat je het niet zeker kunt weten, om te kiezen voor een kinderwagen die niets van de mogelijke situaties uitsluit. Wandelen in het bos, lopen op het strand, een vliegreis, openbaar vervoer, wagen in de kofferbak, of in die van opa of oma, de oppas, verzin het maar het zal vast wel gaan gebeuren.

Zo bekijken wij de kinderwagen. Niet speciaal voor het één en ook niet speciaal voor het ander. Nee, voor alle denkbare gebruiksmogelijkheden. Ok, dat staat wat mij betreft. Maar waar moet je dan op letten.

Ik zou dit opsplitsen in 2 dingen: vereisten en persoonlijke wensen. De vereisten in mijn ogen zijn: veiligheid en betrouwbaarheid. Simpel maar o zo belangrijk want het gaat om jou en de baby. Veiligheid zie je niet aan de buitenkant van een product. Veiligheid voor kinderwagens is vastgelegd in een Europese norm, namelijk de EN1888. Zorg ervoor dat je een kinderwagen kiest die voorzien is van deze norm net als de Latinique. Kijk ook goed of het een bekend merk is met een lange ervaring en eigen productontwikkeling, deze merken weten wat ze doen en zijn meestal aangesloten bij een branchevereniging en werkgroepen voor kindveiligheid zoals de NEN.

Controleer of de kinderwagen is voorzien van een 5-punts veiligheidsgordel en een goed werkende rem op tenminste 2 wielen. Controleer ook of er een uitgebreide en deugdelijke gebruiksaanwijzing beschikbaar is en "last-but-not-least" heb je garantie en is er een goed serviceapparaat van het gekozen merk beschikbaar. Ik persoonlijk check bij een grote aankoop altijd vooraf even de website van de fabrikant. Tenslotte is het wel een gebruiksvoorwerp, dus after-sales vind ik belangrijk.

De veiligheidsnorm (die is namelijk controleerbaar en te testen) in combinatie met een ruime ervaring van een fabrikant verhoogt de veiligheid voor jou kind in grote mate. Zorg dat je niet te maken krijgt met "label-plakkers" zoals ik die noem. Zomaar een product invoeren, naam plakken op de doos en ja, zie daar, er is weer een nieuw product. Nee. Overigens de vraag of je voor 4-wielen of 3-wielen moeten kiezen is hier ook mee beantwoord. Een kinderwagen voldoet niet, of voldoet wel aan de norm, ongeacht het aantal wielen.

Een veiligheidstip is wel de volgende: het kan zijn dat een kinderwagen voldoet aan de EN1888. Soms is alleen het wandelwagen gedeelte getest en niet de hele combi, dus ook met reiswieg. Controleer of beide mogelijkheden, dus de wandelwagen op het frame, maar ook de reiswieg op het frame voldoen, zoals bij de Latinique.

Betrouwbaarheid komt impliciet natuurlijk ook de veiligheid ten goede. De vraag is, kun je 4 jaar lang op je product rekenen, ook voor meerdere kinderen en kun je het daarna dan misschien nog een nieuwe bestemming geven zoals Marktplaats, schenken aan een vriend of kennis of bijvoorbeeld beschikbaar stellen aan een goed doel. Bij ons kun je kinderwagens en buggy's altijd terugsturen voor een verantwoorde recycling zodat materialen opnieuw gebruikt worden voor productie. De verpakkingsmaterialen zijn conform "Grüne Punkt". Dat wist je niet, maar wij doen dat al jaren zo.

Dit maakt een kinderwagen van Koelstra des te meer een verantwoorde investering. Het hele traject afgedekt van begin tot het eind en dat bij dagelijks gebruik. Dan ziet het aankoopbedrag er toch ook anders uit als je het zo eens bekijkt. Dat is kwaliteit in mijn ogen.

Bij betrouwbaarheid kun je ook denken aan alle stadia die je kind de eerste 4 jaar doormaakt. Ga de groeicurves van jongens of meisjes in de eerste 4 jaar maar eens na. Stijl stijgende curve het eerste jaar en daarna iets afvlakkend maar toch van baby naar peuter, wat een verschil. De rest van je leven zul je nooit meer zo snel groeien (of krimpen uiteindelijk). In die revolutie van veranderingen moet je product ook betrouwbaar blijven, het moet zo ontworpen zijn dat het op maat meegroeid! Zo, dat staat ook, want zo bekijken wij dat.

Als je de veiligheid en betrouwbaarheid hebt veilig gesteld dan laat je lekker je persoonlijke wensen op je keuze los. Kleur, accessoires, mogelijkheden en natuurlijk: wat vind je mooi, want het oog wil ook wat. Over smaak valt niet te twisten, maar over de mogelijkheden wel.

Onze R&D heeft ervoor gezorgd dat vrijwel alle mogelijkheden voor het gebruik van 0-4 jaar in kaart zijn gebracht en dynamisch worden vertaald naar de kinderwagen. Dat wil zeggen, het gebruik in de huidige maatschappij naar maatstaven uit beschikbare onderzoeken, zoals bijvoorbeeld mobiliteit en de eerdere genoemde groeicurves. Daar moet de kinderwagen aan voldoen. Dat is comfort!

Maar denk ook aan klimaat en seizoenen en dat in verschillende werelddelen. Je gaat toch ook wel eens op vakantie (zon=warm, sneeuw=koud) of je verblijft langere tijd in een ander klimaat. Een opgave, soms een concessie maar dan altijd zinvol, met als doel het beste product gedurende de 0 tot 4 jaar periode. En dat in alle snel opeenvolgende fases. Dit resulteert in een kinderwagen die letterlijk met je mee groeit vanaf 0-jaar tot uit en dat in een mooi jasje, dankzij onze stylingafdeling.

De styling heeft het concept gekozen met als grondvest: "less-is-more". Doseer de prikkelingen voor je kind. Ga niet vanaf dag 1 je kind over-stimuleren, maar doseer wat je kind aankan. Rust regelmaat en reinheid. Dus vertalen wij rust in het design, maar wel mooi, hip zo je wilt! Niet de hele dag speelbogen, muziekjes, rammels, lichtjes en meer... nee, de wereld om je heen prikkelt al genoeg. Regelmaat en reinheid zijn voor jou verder in te vullen.

Volledig zijn in dit stukje tekst is lastig. Ik zou wel een boek kunnen schrijven over kinderwagens en wat er nu zo belangrijk aan is, ik zou er wel een week met je over kunnen praten, maar wat ik hier eigenlijk wil zeggen is: gebruik de juiste volgorde voordat je een keuze maakt. Eerst de veiligheid vaststellen en dan je persoonlijke wensen botvieren....!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten