26 oktober 2023

GPS-tracker voor kinderen ter discussie

Gebruik maken van een gps-tracker bij een kind is een actueel thema.

GPS tracker voor kinderen

Deskundigen zijn geen voorstander van trackers voor kinderen. Ouders vragen zich af waarom eigenlijk niet. Een GPS tracker, in bijvoorbeeld een smartwatch, helpt ouders uiteindelijk namelijk niet. Of ze geven hun kind een te grote verantwoordelijkheid, of ze houden het kind klein. En dit is nu precies waar de crux zit.

'Gps-trackers brengen kinderspel in gevaar'

Zeina Bassa-Dafesh, Consultant kinderveiligheid, VeiligheidNL

Je wilt kinderen hun verantwoordelijkheidsgevoel juist stimuleren. Hierdoor krijgen ze ook meer zelfvertrouwen. Uit het zicht spelen is een van de manieren. En niet onbelangrijk: ze leren zelf met risico’s om te gaan. Dit hebben kinderen nodig, om juist (later) met tegenslagen om te kunnen gaan.

Schijnveiligheid GPS-tracker

Daarnaast creëert het ook schijnveiligheid. Een kind is met een tracker niet per se (volledig) veilig. Ouders moeten zich hiervan bewust zijn en zich ook realiseren dat ze niet alles op deze manier kunnen controleren.

Zintuigen, vertrouwen en communicatie

Het is veiliger om te vertrouwen op je eigen zintuigen dan op een tracker. Ga af en toe kijken bij je kind, maak afspraken met je kind en praat over de mogelijke consequenties. Vertrouwen en communicatie tussen ouders en kinderen zijn essentieel. Dat zijn ook de veiligere manieren volgens het bericht van VeiligheidNL.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten