18 oktober 2023

Aan het kopen van tweedehands speelgoed kleven risico's

De markt voor tweedehands speelgoed is groot.

Tweedehands speelgoed

Veel mensen kopen hun speelgoed via platforms zoals Marktplaats of bezoeken een kringloopwinkel om gebruikt speelgoed te vinden. Er is een trend waarbij kringloopwinkels bij hun inzamelingsacties voor bijvoorbeeld Sinterklaas- of Kerstcadeaus, specifiek vragen om speelgoed dat "zo goed als nieuw" is.

Deze oproep is gerechtvaardigd vanuit een oogpunt van veiligheid, omdat tweedehands speelgoed niet altijd automatisch als veilig kan worden beschouwd.

"Let op de veiligheid bij tweedehands speelgoed"

- Mieke Cotterink, expert Kinderveiligheid bij VeiligheidNL

Let op de staat van het speelgoed

Bij het overwegen van de aanschaf (of het uitlenen) van tweedehands speelgoed zijn twee cruciale overwegingen van belang. Allereerst is de staat van het materiaal van essentieel belang. Kunststof speelgoed kan na verloop van tijd uitdrogen en verharden, wat het risico op scheuren of breken vergroot. Gebroken kunststof kan bovendien gevaarlijke snijwonden veroorzaken. Ook houten speelgoed kan door ouderdom gaan splinteren of kunnen gelijmde delen losraken. Het is van groot belang om het speelgoed grondig te inspecteren op dergelijke problemen.

Let op het gebruik van chemische stoffen in speelgoed

Ten tweede zijn de veiligheidsnormen voor speelgoed de afgelopen twee decennia aanzienlijk verbeterd. Er is bijvoorbeeld meer aandacht besteed aan het gebruik van chemische stoffen in kunststof (zoals PVC) en verf. In het verleden werden bepaalde weekmakers gebruikt om hard PVC flexibeler te maken, maar later werd ontdekt dat deze weekmakers schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarom wordt het sterk afgeraden om oud babyspeelgoed van zacht PVC, zoals rammelaars of bijtringen, te gebruiken, aangezien jonge kinderen deze vaak in hun mond stoppen.

Op de website van KinderveiligheidNL vind je tips en adviezen om je kind veilig te laten opgroeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten