29 september 2023

Verbod op verkoop Glitter en Microbeads

EU-landen verbieden losse glitter en microplastics in Producten.

Verbod op Glitters en Microbeads

Glitters hebben een universele aantrekkingskracht op jong en oud, menig kinderpartijtje of carnavalsfeest wordt ermee opgevrolijkt. Maar wat weinig mensen beseffen is dat glitter meestal gemaakt is van plastic en voor altijd in het milieu aanwezig blijft, ook als het bijvoorbeeld wordt weggespoeld in de wasbak.

Verbod op verkoop losse glitters

EU-landen hebben besloten dat het vanaf half oktober in de Europese Unie verboden wordt om losse glitter te verkopen. Ook het toevoegen van kleine plastic bolletjes aan cosmetica, bijvoorbeeld om dode huidcellen mee weg te scrubben, -ook wel microbeads genoemd- is vanaf dat moment niet meer toegestaan.

Microplastics in de natuur

Minuscule stukjes plastic die niet afbreken in de natuur en die via drinkwater en voedsel in het menselijk lichaam terecht komen, heten microplastics. Ze worden door fabrikanten bewust toegevoegd aan hun producten om een bepaalde textuur of kleur te krijgen.

Per jaar 42.000 ton plastic in de natuur

Naar schatting komt er jaarlijks langs deze weg 42.000 ton plastic in de natuur terecht. De lidstaten hebben daarom in EU-verband gevraagd om de uitstoot van microplastics te beperken of zelfs helemaal uit te bannen. De Europese Commissie heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek samen met de EU-landen besloten tot het nu aangekondigde verbod.

Overgangsperiode milieuvriendelijke alternatieven

Andere producten met microplastics die onder de nieuwe regels vallen, zijn bijvoorbeeld wasverzachters, speelgoed, kunstmest en rubberkorrels voor sportvelden. Van sommige producten is vastgesteld dat het microplastic minder snel in het milieu terecht komt. Een voorbeeld hiervan is nagellak met glitters.

Voor deze spullen gelden langere overgangstermijnen, variërend van vier tot twaalf jaar, zodat fabrikanten de tijd hebben om met alternatieven te komen. Deze producten verdwijnen dus nog niet meteen uit de schappen, maar zullen op den duur wel vervangen worden door milieuvriendelijke alternatieven.

(Door Ingelise de Boer, woordvoerder Europese Commissie in Nederland).

Samenvatting van Verbod op verkoop Losse Glitters en Microbeads

EU-landen hebben besloten om vanaf half oktober losse glitterverkoop en het gebruik van microplastics in cosmetica te verbieden. Deze maatregel is genomen vanwege de schadelijke impact van microplastics op het milieu en de gezondheid.

Microplastics, die niet afbreken en in ons drinkwater en voedsel terechtkomen, worden bewust toegevoegd aan producten voor textuur en kleur. Het verbod omvat ook producten zoals wasverzachters, speelgoed, kunstmest en rubberkorrels voor sportvelden. Sommige producten met microplastics krijgen overgangstermijnen van vier tot twaalf jaar om milieuvriendelijke alternatieven te ontwikkelen voordat ze uit de schappen verdwijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten